fbpx

S-a inaugurat grupul statuar Școala Ardeleană

Miercuri a fost inaugurat grupul statuar Școala Ardeleană.

„Dacă în anul 2020, dezveleam statuia Principelui Bethlen Gabor, cel care a ridicat urbea noastră la rangul de oraș liber regesc, astăzi inaugurăm Grupul Statuar Școala Ardeleană în centrul urbei noastre! Onorarea istoriei, a valorilor care ne-au ghidat parcursul este o îndatorire pe care o avem față de strămoși.

Grupul statuar din bronz, îi are în componența sa pe cei 4 corifei ai Școlii Ardelene: Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ioan Budai Deleanu.

Sunt puțini din țara noastră care să nu fi auzit despre ei, dar probabil nu sunt foarte mulți care știu importanța acestei mișcări. Pe lângă încercarea de a obține drepturile românilor ca și a patra națiune din Dieta Transilvaniei, Școala Ardeleană a avut un merit și mai important. Anume, deschiderea unei posibilități care ridicat nu numai românii din Transilvania dar a influențat în mod decisiv formarea națiunii române moderne în spiritul iluminismului german, care contrar iluminismului francez, a dorit reformarea societății prin păstrarea bisericii ca și o componentă de bază a societății moderne” a declarat domnul Soós Zoltan, Primarul Municipiului Târgu Mureș.

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW