Salvaţi Copiii, alături de Libris.ro, duce la Tîrgu Mureş aparatură medicală de 95.000 de euro, pentru ca nou-născuţii să fie ajutaţi să trăiască

 

Naşterea într-o maternitate dotată cu aparatură vitală îngrijirii prompte şi adecvate a prematurilor este o garanţie pentru viaţă. Tocmai de aceea, Salvaţi Copiii România continuă dotarea secţiei de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, cu aparatură medicală în valoare de 95.000 de euro, această unitate fiind una de importanţă naţională în ceea ce priveşte patologia cardiacă a nou-născutului.

Este una dintre cele mai consistente donaţii, pentru că de acum înainte medicii vor avea la dispoziţie un incubator ultra performant, în valoare de 31.000 euro, donat cu sprijinul clienţilor Libris.ro, dar şi un sistem de inducere a hipotermiei, un ventilator cu HFO (ventilaţie mecanică înalt performantă) şi un aparat de suport respirator, pentru a putea salva nou-născuţii prematuri, aceste ultime echipamente fiind în valoare de 64.000 euro.

Numai în 2017, 350 de copii din întreaga regiune au fost internaţi aici, în regim de terapie intensivă, majoritatea fiind copii născuţi prematur. Dintre aceştia, 56 de cazuri au fost direct transferate la secţia chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, unde au fost operaţi de malformaţii cardiace.

Evenimentul este şi un prilej de solidaritate socială, clienţii Libris.ro fiind alături de Salvaţi Copiii pentru a opta oară. Dotarea secţiei de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş reprezintă o primă acţiune a anului 2018. Libris.ro şi Salvaţi Copiii lansează o campanie de strângere de fonduri având ca obiectiv atragerea a 100.000 euro, din donaţiile clienţilor, realizate o dată cu achiziţia de cărţi, fonduri ce vor fi folosite pentru dotarea cu echipamente medicale de ultimă generaţie a secţiei de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, secţie condusă de Prof. Dr. Horaţiu Suciu.

“Credem că este datoria fiecărei companii ajunse la maturitate să se implice în acţiuni de responsabilitate socială. Este important să fim activi atunci când sesizăm o problemă în societate, iar faptul că peste 250.000 de clienţi Libris ne stau alături în acest sensibil parteneriat cu Salvaţi Copiii ne dă speranţă. Le mulţumim iubitorilor de carte care, din 2014 până în prezent, au reuşit să doneze, prin librăria online Libris.ro, 225.644 euro, folosiţi integral în dotarea celor 8 unităţi medicale susţinute până acum”, declară Loredana Tudor, Director Marketing Libris.ro.

Conf. Dr. Manuela Cucerea a subliniat, din nou, necesitatea unei aparaturi medicale performante, mai ales în cazurile de patologie severă:”Medicii noştri reiterează, o dată în plus, importanţa vitală a unui aparat de suport respirator, de pildă. Am avut nou-născuţi sub 1.000 de grame, care acum au crescut şi au recuperat aproape miraculos decalajul. Avem prematuri cu patologii complexe, pentru care orice minut de întârziere în intervenţie poate fi fatal. O secţie dotată cu tot ceea ce este necesar este una în care medicii pot garanta cea mai bună îngrijire şi recuperare a micuţilor care se nasc înainte de termen”.

“Investiţia pe care o facem în maternităţi de câţiva ani deja este cea mai directă investiţie în viaţa copiilor născuţi înainte de termen. Statisticile ne arată că rata mortalităţii infantile scade acolo unde există aparatura medicală necesară. Tocmai de aceea, Salvaţi Copiii şi-a asumat acest program extrem de complex şi atrage constant atenţia asupra nevoilor spitalelor şi nou-născuţilor, priorităţi de care instituţiile statului trebuie să devină conştiente”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În total, în perioada 2012-2017, Salvaţi Copiii România a dotat 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare totală de 3.120.000 euro.

Combaterea mortalităţii infantile rămâne una dintre priorităţile asumate de Salvaţi Copiii. De aceea, organizaţia va continua în 2018 dotarea maternităţilor, 43 dintre acestea urmând a beneficia de o investiţie de aproape 1.300.000 euro, iar cea de la Târgu Mureş deschide seria dotărilor din acest an.

În România contează unde te naşti, ca să poţi trăi: doar 23 de unităţi sunt de nivel III şi pot prelua cazurile severe.

Naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supravieţui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor (date din raportul O.M.S., Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii care se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală urgentă încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern.

În prezent, în România există doar 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi, dintre care 9 în Bucureşti. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru terapia intensivă a copiilor născuţi prematur. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a făcut apel către publicul larg de a contribui la salvarea vieţii prematurilor, printr-un simplu gest: “Salvaţi Copiii mai face un lucru minunat, dincolo de intervenţia concretă şi consistentă: ne învaţă cum să ajutăm. Mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit este la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cei de la Salvaţi Copiii ştiu cum să convertească acest procent în vieţi salvate”.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la dată de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

 

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

 

Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignoră strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

 

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.560.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

 

Despre Libris.ro

Fondat în 2009, Libris.ro este o afacere 100% românească şi cea mai mare librărie online din România. Peste 120.000 de titluri de carte stau la dispoziţia cititorilor pe Libris.ro, alături de jocuri pentru copii, board games, muzică, filme şi cadouri.

Din decembrie 2014, Libris.ro s-a alăturat Organizaţiei “Salvaţi Copiii” în proiectul de reducere a mortalităţii infantile în România.

 

Adina Clapa

Coordonator Program de Reducere a Mortalităţii Infantile, Salvaţi Copiii România

adina.clapa@salvaticopiii.ro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.