fbpx

Săptămâna culturală în mediul online

În luna ianuarie, Fundația Studium–Prospero organizează pentru cea de-a III- a oară seria de evenimente Săptămâna culturală, de data aceasta însă evenimentul se mută în mediul online, având loc între 15 – 22 ianuarie.

În 2021, Săptămâna culturală revine cu două programe, adaptate specificului online: o serie de scurt-metraje, bazate pe istoria locală și o expoziție colectivă online a artiștilor plastici și decorativi din județul Mureș.

Orașul ascuns – serie de scurt metraje

  • 15 ianuarie începe seria de scurt-metraje intitulată Orașul ascuns. În primul episod Biblioteca Județeană Mureș va fi prezentată de Monica Avram, directorul instituției. Vom fi ghidați în extraordinarele depozite ale bibliotecii, vom afla secretul catalogării cărților, modului de arhivare a ziarelor. Filmul este în limba română, fiind subtitrat în limba maghiară.
  • 18 ianuarie, când  doamna șef birou, Lázok Klára ne va călăuzi în încăperile Bibliotecii Teleki-Bolyai, mai puțin cunoscute de către vizitatori. Va prezenta cele mai îndrăgite cărți ale lui Teleki Sámuel, cea mai reprezentativă cameră a clădirii, cu fresce, și vom auzi și despre contesa Teleki Gemma, care a devenit un personaj emblematic, ca vânzătoarea de flori din Piața Bolyai.
  • 19 ianuarie, în al treilea episod al seriei facem cunoștință cu o clădire, Casa Sényi, și fostul stăpân al acestuia, istoricul Dr. Kálmán Attila reînvie amintirea lui Sényi László, un om remarcabil în vremea lui.
  • 20 ianuarie, al patrulea episod , intitulat Patrimoniul minorit din Târgu Mureș, Bibliotecara Bányai Réka ne va vorbi despre mănăstirea și clădirile din strada Köteles și Bolyai, construite din inițiativa ordinului călugărilor minoriți.
  • 21 ianuarie Tematica ultimului film diferă de cele anterioare, acesta constând în prezentarea vieții unei familii armene. Dr. Puskás Attila, președintele Asociației Culturale Armeano-Maghiare din Târgu Mureș vorbește despre Moștenirea familiei Dudutz.

Ultimele patru episoade, vor fi în limba maghiară, subtitrate în limba română.

Scurt-metrajele vor putea fi vizionate pe pagina de Facebook a Fundației Studium–Prospero începând cu orele 19:00, în dățile menționate anterior.

Expoziția colectivă online a artiștilor plastici și decorativi din județul Mureș-pe facebook

În Ziua Culturii Maghiare, 22 ianuarie, la ora 19:00, va avea loc Expoziția colectivă online a artiștilor plastici și decorativi din județul Mureș pe pagina de Facebook a Fundației Studium–Prospero. Cu această inițiativă unică din județul Mureș, Fundația Studium–Prospero s-a adresat artiștilor plastici și decorativi profesioniști din județul Mureș care, în ciuda vremurilor dificile, nu și-au oprit activitatea creativă în ultimul an. Expoziția va fi prezentată de Nagy Miklós Kund, scriitor de artă, Molnár Dénes jr., artist, și Dr. Vass Levente președintele executiv al Fundației Studium–Prospero.

Comentează cu Facebook