Săptămână culturală la Târnăveni

eminescianaZiua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Acţiunile de omagiere ale poetului au început la Târnăveni încă de marţi, 14 ianuarie.

Concurs Eminesciana

La Liceul Teoretic ,,Andrei Bârseanu” din Târnăveni s-a desfășurat un spectacol de comemorare, prilejuit de împlinirea a 164 de ani de la naşterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Elevi de la Liceul Teoretic ,,Andrei Bârseanu” şi de la Colegiul Tehnic au interpretat versuri din creaţia marelui poet.
Câştigătorii concursului de recitări au fost la clasele gimnaziale: Doriana Gligor, Roxana Madac, Marian Stângaciu, Emilia Dobrin, Cecilia Feierdan, Adelina Zokarias (clasa a VI-a) de la Liceul Teoretic ,,Andrei Bârseanu”; iar la clasele liceale: Augustin Bârcea (clasa a X-a), Lavinia Ştefănescu (clasa a XI-a); un grup vocal-instrumental de la Colegiul Tehnic, Sorin Savu, Vlad Stroia, Adelina Truţa, Andrei Cerghizan, Alexandru Moldovan, Roxana Rusu, Gianina Raţiu, Sonia Varga (clasa a IX-a), Naomi Dolcoş, Miruna Szabo (clasa a X-a) de la Liceul Teoretic ,,Andrei Bârseanu”.
Juriul a fost constituit de Feierdan Viorica, Hălmaciu Petruţa şi de profesorul Covrig Ionel, iar coordonarea activităţii a fost realizată de profesoara Rezan Anca.

Spectacol omagial

Marţi, 14 ianuarie, în pauza mare, în Sala Festivă a Colegiului Tehnic, s-a desfăşurat un spectacol omagial dedicat marelui poet Mihai Eminescu, organizat de Catedra de Limba şi literatura română.
Elevii claselor a IX-a A, a IX-a B, a X-a A, a X-a B, a XI-a B şi a XI-a C, pregătiţi de profesoarele Mirela Rînceanu şi Alina Maghiar, au adus în faţa publicului o mică parte din opera poetului.
Versurile eminesciene recitate de elevi au înnobilat momentele spectacolului şi au validat faptul că Mihai Eminescu stă sub semnul eternităţii.
Ropotele de aplauze ale publicului prezent în sală au răsplătit prestaţia deosebită a copiilor care îşi şlefuiesc arta cunoaşterii la Colegiul Tehnic.

Poezii pentru trecători

Miercuri, 15 ianuarie, la statuia poetului Mihai Eminescu din Parcul Primăriei din Târnăveni, elevi ai clasei a III-a de la Gimnaziul ,,Avram Iancu” și ai clasei a XII-a de la Liceul ,,Andrei Bârseanu”, însoțiți de cadrele didactice Ani Vanda și Claudia Vodă, împreună cu Corala Amicii și Asociația ,,Amiciţia” au susținut un scurt program artistic. Elevii s-au prins de mâini formând o inimă în jurul statui lui Mihai Eminescu. Mai apoi înarmați cu poezii, copiii i-au abordat pe trecători întrebându-i dacă recunosc versurile marelui poet, după care au împărţit poeziile poetului listate pe foi.

Preşcolarii la statuia lui Eminescu

La aniversarea a 164 de ani de la naşterea marelui poet şi copiii de la Grădiniţa cu P.P.NR. 4 Târnăveni, împreună cu educatoarele au prezentat un program cultural- artistic în cadrul proiectului educaţional ,,Zâmbet de copil, într-o lume de culori”.
Omagierea ,,Luceafărului” poeziei româneşti a avut loc la Biblioteca copiilor şi în faţa statuii lui Mihai Eminescu.

Simpozion-concurs

Miercuri seara, conducerea Casei de Cultură Târnăveni, în colaborare cu şcolile şi liceele din oraş, au organizat diferite manifestări la statuia marelui poet şi la locul de popas de la Restaurantul Cramă, unde a fost depusă şi o jerbă de flori. Manifestarea a continuat la Casa Municipală de Cultură unde, începând cu ora 18 s-a desfăşurat un simpozion-concurs, urmat de programele artistice ale elevilor de la şcolile şi liceele din Târnăveni.. Manifestările au avut loc cu sprijinul Primăriei.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.