Scrisoare către Dorin Florea: Greu jugul în Satul Mureș!

Cine mă cunoaște un pic știe că între mine și Dorin Florea nu a fost niciodată prietenie. Ba din contră, ne-am judecat în instanță vreo câțiva ani pe câteva teme jurnalistice.

Și a pierdut toate procesele. TOATE. 

În plan personal îi reproșez un singur lucru: seara aia de iarnă din fața Primăriei când între 4 ochi am schimbat câteva replici și indiferent ce aș scrie sau aș zice că mi-a insuflat ca atitudine și ca mesaj nu am cum s-o dovedesc, deci rămâne doar pe conștiința lui. Dar el știe ce a făcut. Știu și eu. Și nu e vreo minune pe care să nu o puteți deduce.

În urmă cu vreo 20-22 de ani a greșit profund crezând că sunt doar un mucos de 18 ani cu frica-n pantaloni și avânt muncitoresc în cariera de jurnalist. Și ce greșeală 🙂

Cred că primele fire de păr albe din capul lui mi se datorează personal și am demonstrat unei țări în acei ani nebuni de anchete jurnalistice că nu sunt nici fricos, și nici nu mă pun capră la tupeul unor politicieni … zic așa la modul general.

Dar aici nu e vorba de ce a fost între mine și Dorin Florea. El, primarul, a greșit față de noi toți. A greșit față de copiii mei. Fiică-mea abia se pregătește de clasa a cincea și deja îmi cere să învețe engleza și germana pentru că știe că nu vrea să rămână în Târgu Mureș.


Nu`s tâmpit să zic că doar Florea e de vină. Dacă privim România per ansamblu sunt mulți vinovați și multe vini. PSD e primul  vinovat. Fostul CDR și PNL îi urmează cu alte păcate. PD și Băsescu – ce să mai și zic? Clasa politică are și reușite și ăsta e unul dintre acele subiecte asupra cărora merită revenit. Dar pentru mine și pentru copiii ăștia ai mei, pentru noi aici în Târgu Mureș, Florea e cel mai vinovat. Și vă zic de ce.

Practic de aici mă adresez lui în primul rând, lui Dorin Florea.  

Când timp de 20 de ani ești liderul unei comunități nu ai voie să arunci comunitatea în mreaja concertelor de prost gust, a gratuităților kitchoase. Ești obligat să impregnezi o traiectorie generațiilor care vin, să le dai ocazia să devină oameni normali, educați pe cât posibil și mai ales să le dai o scară reală de valori culturale și morale. Și pentru asta nu am cum să te iert, asta e cea mai mare vină a ta.

Când timp de 20 de ani ești arhitectul dezvoltării unui oraș nu ai voie să permiți betoanelor să ia locul spațiilor verzi, nu accepți fabrici lângă blocuri și cartiere de case fără un parc sau facilități pentru viața de zi cu zi. Ești obligat să gândești și să acționezi în așa fel încât oamenii să-ți mulțumească dimineața la ora 8.00 când trebuie dus copilul la școală.

Când timp de 20 de ani ești arhitectul dezvoltării unui oraș trebuie să-mi arăți o reușită pe care să-ți pun o placă comemorativă când te vei duce la judecată de apoi. Nu idei Dorin Florea, nu. Fapte. Telegondola de la Platou e fix acolo unde e și gara suspendată, unde e centura orașului și străzile alea din pădure și toate fac pod peste Mureș prin Aleea Carpați și se duc direct în orașul digital pe care l-ai creat și care e legat de toate celelalte proiecte ale tale prin linii de autobuz pe care circulă doar autobuze electrice. Zi-mi unde să-ți pun placa comemorativă când te vei duce între cei drepți. Spune-mi, te invit!  

Ideea să scriu (din nou) mi-a venit când am văzut cum te cerți pe tine și cum ne cerți pe noi privind spre gunoiul din oraș. Eu zic că primarul e de vină. Când e vorba de gunoi, de autobuze, de un oraș blocat zilnic la orele de vârf și muuulte altele asemenea eu zic că primarul e de vină. Tu ce zici Dorin Florea?

Apropo, gunoaie. Gunoiul din aer îl simți?

Eu am avut treabă pe Gheorghe Doja destul de des în ultima vreme și nu prea mai poți respira pe acolo. Multe mașini domnule primar, prea multe. Și acum vrei să-mi explici că locul lor e în centru? Adică să mutăm pe vreo 500-1.000 dintre ele în centru? Ca să ce? Ca să fie mai multe?

Te întreb sincer: te uiți la TV? Aproape săptămânal singura știre pozitivă de la TV e că un alt oraș de undeva din lumea mare care a interzis în urmă cu 3-5 ani circulația auto în zona centrală acu` renaște spectaculos. Serios, eu am văzut deja vreo 3 știri, cred că`s norocos sau ceva.

Să revenim.

Când timp de 20 de ani ești primar trebuie să te gândești bine de tot, să judeci și să-ți asumi și rahaturile care vin cu comunitățile alea de votanți hotărâți pe care le-ai încurajat să vină la oraș. Trebuie să te gândești bine că ei vor ridica sau după caz vor scădea nivelul de educație și de bună purtare din oraș. Din orașul tău care se transformă încet într-un sat.

Când timp de 20 de ani ești primar și nicio fabrică nouă nu s-a aciuat pe lângă oraș trebuie să-ți pui o întrebare: oare oamenii din acest oraș o să-și aducă aminte de mine cu drag sau Claudiu Maior rămâne singura glumă bună din mandatele mele? Când te uiți în jur la Sibiu, Cluj, Brașov, Oradea observi vreo diferență de ritm față de Târgu Mureș?

Când timp de 20 de ani ești primar și nu îți asumi niciun fel de vină eu cred că ai și alte probleme de rezolvat, în primul rând cu tine însuți. Eu cred că trebuie să-ți așezi gândurile și să faci un exercițiu simplu: iei o foaie A4 și în dreapta treci cele reușite, iar în stânga cele nereușite. Rupi partea cu proiectele reușite și o pui bine ca să-ți fie de ajutor în zilele ploioase. Și rămâi cu cele nereușite, față  în față, numai tu cu ele. Și încearcă să te analizezi, poate te împaci cu tine însuți. Dacă ai supraviețuit moral ești tare, respectele mele.

Și da, pentru cele mai multe dintre lucrurile pe care mi le reproșează fiică-mea ești de vină tu care ai devenit primar când eu eram doar un puștan cu avânt muncitoresc și tot tu ești primar acum când copiii mi`s în prag să devină puștani. Puștani care renunță fără ezitare la acest oraș care nu le oferă absolut nimic. Fug cât văd cu ochii.

De fapt, am o întrebare, așa mai personală: tu chiar vorbești serios când dai vina pe oricine altcineva pentru că Târgu Mureș a rămas în urmă cam la toate capitolele? Tu vorbești serios când nu-ți asumi ultimii 20 de ani de administrație locală?

Pentru mine felul acesta de a te comporta este absolut uluitor, e ca într-un film din ăla din care nimeni nu înțelege nimic și la final toată lumea e de acord că a fost minunat, o capodoperă a omenirii.

Dacă te hotărăști să renunți voi fi primul care îți mulțumește public și îmi retrag orice cuvânt care vreodată te-ar fi putut jigni. Da, atât de tare îmi doresc să se aprindă lumina în acest oraș! 

Cristian Teodorescu

Comentează cu Facebook