Seară dedicată lui Guga

1 (1)Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin a găzduit joi (17 octombrie), o seară comemorativă emoționantă dedicată lui Romulus Guga și un recital de muzică folk susținut de Maria Gheorghiu împreună cu Daniel Iancu.

Omagiu lui Romulus Guga

Romulus Guga s-a născut la 2 iunie 1939 la Oradea şi a murit la 18 octombrie 1983, la Tîrgu-Mureș fiind unul dintre promotorii culturii din județul nostru. Poet, prozator, dramaturg şi editor-coordonator al revistei „Vatra”, Romulus Guga a publicat în scurta sa viață 5 romane, 5 piese de teatru, două volume de versuri şi a condus una dintre cele mai importante reviste de cultură din ţară, motive suficiente pentru a fi apreciat și de publicul reghinean.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire care a fost oficiată de un sobor de preoţi, apoi invitații serii au susţinut alocuţiuni, amintindu-și cu nostalgie secvențe din viața celui omagiat și subliniind amprenta pe care și-a pus-o Romulus Guga asupra activității culturale mureșene. Au vorbit celor circa 50 de reghineni prezenți, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ, poetul şi publicistul Lazăr Lădariu, profesorul Dimitrie Poptămaş, dar și Voica Foișoreanu – soţia scriitorului, reghineancă de origine.

Un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Petru Maior” a prezentat un material biografic Romulus Guga, în Power Point şi un recital de poezie apoi, în continuare, Monica Ristea, actriţă la Teatrului Naţional din Tîrgu-Mureş, a oferit și ea celor prezenți un scurt recital de poezie.

De 20 de ani Om bun

După omagiul adus lui Romulus Guga, cei prezenți în Sala de lectură a bibliotecii municipale au trecut în Sala de festivități a instituției pentru a asista la un recital de muzică folk. Maria Gheorghiu şi-a lansat şi la Reghin albumul aniversar ,,De 20 de ani Om bun” , împreună cu muzicianul Daniel Iancu. La împlinirea a 20 de ani de când artista a câştigat marele trofeu al festivalului ,,Om bun” a imprimat un album aniversar pe care îl promovează acum în toată ţara.

Maria Gheorghiu spune că are mulți prieteni la Reghin și de aceea a dorit să vină cu noul album și să fie din nou alături de ei. Artista cântă cu Daniel Iancu de doar două luni, dar îngemănarea dintre cele două voci este una extrem de plăcută auditoriului, motiv pentru care reacția publicului nu poate fi decât pozitivă.

În consecință, cei doi muzicieni spun că sunt hotărâți să continue seria concertelor împreună.

După recitalul de la Reghin cei doi folkişti au plecat spre Sighişoara pentru un alt spectacol și apoi spre Bucureşti unde vor susține luni seara (21 octombrie), acompaniați de orchestră un recital la Sala Excelsior.

Emeșe Ardelean

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.