Secretar de stat al guvernului ungar: “fiecare copil năcut în familie mixtă are nevoie de învăţământ în limba maghiară”

Obiectivul Guvernului Ungariei este ca fiecare copil născut în familie mixtă să beneficieze de creşă maghiară, grădiniţă maghiară, altfel vor fi “pierduţi” pentru maghiarime – a declarat Árpád János Potápi, secretarul de stat al guvernului ungar pentru politică naţională, sâmbătă, la Budapesta, în cadrul conferinţei prilejuită de Ziua Familiei şi organizată de Uniunea Organizaţiilor Familiale din Bazinul Carpatic.

În cadrul conferinţei organizate în Parlament, liderii organizaţiilor maghiare de peste graniţe au discutat despre soarta comunităţilor minoritare maghiare şi posibilităţile lor de păstrare a identităţii.

Árpád János Potápi a subliniat că, în pofida diminuării, putem vorbi despre o naţiune maghiară de 15-16 milioane (de persoane), din care 2-2,5 milioane trăiesc în afara graniţelor Ungariei, în Bazinul Carpatic, şi tot atâţia în alte locuri din lume.

Acesta a mai adăugat că, pentru guvern, este important ca maghiarii de peste hotare să-şi păstreze identitatea, motiv pentru care sprijină instituţiile de sănătate în regiunile maghiare, printre altele dorind să extindă reţeaua de asistenţă socială pentru mame în întregul Bazin Carpatic. Despre programul de dezvoltare a grădiniţelor, a declarat că prima grădiniţă a fost deja predată, şi urmează un amplu şir de predări în 2018-2019.

Secretarul de stat a mai adăugat că sunt susţinute şi firmele maghiare. În general, un mic întreprinzător maghiar de peste hotare lucrează, în proporţie de 90%, cu maghiari, îşi formează relaţii economice cu oameni de afaceri maghiari din zonă, şi face comerţ, în primul rând, cu firme maghiare.

Pentru a putea supravieţui, o minoritate are nevoie de certitudine juridică şi economică, respectiv, de siguranţă, a precizat în discursul său deputatul Ödön Szabó, vicepreşedintele grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor. În opinia sa, în privinţa certitudinii juridice, în România, în prezent, nu sunt utilizate legi, ci justiţia – pentru a diminua drepturile minorităţilor. În acelaşi timp, în privinţa anumitor teme – cum ar fi cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş – s-a putut “avansa”.

Vicepreşedintele grupului parlamentar UDMR a mai adăugat că, acolo unde minoritatea formează majoritate, acolo se simt în siguranţă, dar unde sunt răsfiraţi şi sunt în minoritate, în atmosfera naţionalistă, siguranţa minorităţii este afectată.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.