Secretul unei căsnicii lungi

Petri Zalán Endre: Deși consider că am avut o copilărie fericită, viața familiei nu a fost mereu ușoară. Pe vremea secularizării ne-am pierdut toate averile și practic eu m-am născut într-un grajd. Părinții  au lucrat din răsputeri ca să ne asigure traiul.

 

Petri Mária:

Unitatea familiei a fost mereu importantă. Părinții mei au fost profesori. Tata a avut patru frați iar mama trei. Am avut o familie mare. Vacanțele le-am petrecut întotdeauna la Călugăreni. Am avut niște seri minunate. Bunica a preparat mereu peștii prinși de băieți, am servit cina sub nucul din curte și am încheiat ziua cu cântece.

Unde v-ați cunoscut?

E: La prieteni.

M: Jucam rummy cu prietenii și ei ne-au prezentat unul altuia. Dintre opțiunile de distracție de pe vremuri jocul de rummy era cel mai îndrăgit. Una dintre cele mai bune prietene ale mele s-a căsătorit și am aflat că soțul ei are un prieten foarte bun pe care mi l-au și prezentat.

Având în vedere că prietenul cel mai bun al lui Bandi s-a căsătorit cu cea mai bună prietenă a mea, am petrecut mult timp împreună. Nu o să uit de serile când mă tot sâcâia cu piciorul pe sub masă. Apoi ne-am întâlnit și cu alte ocazii și restul e istorie.

Se zice că drumul către inima unui bărbat trece prin stomac…

E: Păi pe mine nu așa m-a cucerit…

M: Se zice că forța unei căsnicii bune este armonia, sinceritatea și ciorbele de duminică. Bandi are mai multe mâncăruri preferate, nu pot să zic că este pretențios. Primul lucru poate, care-mi vine în minte este mielul prăjit pe care îl și prepar la fiecare început de primăvară.

 

E: Mai am 2 bucate preferate pe care soția le prepară delicios, friptura de aur și obrajii de vită. Ambele sunt și în meniul de la  Petry Bistro Grill&Wine. Friptura de aur se mai numește și deliciul măcelarilor pentru că nu se găsește în magazine. Carne este situată pe ambele părți ale bazinului animalului și este foarte fragedă pentru că nu e solicitată în timpul mișcării. Sunt doar 150-200 grame într-un animal de 100 kg. Dacă nu mă înșel, în Târgu-Mureș doar la Petry Bistro se prepară.


Se spune că nu e sănătos ca amândoi dintre soți să lucreze în același loc, pentru că se pot naște conflicte.

E: Da, așa este doar că noi deși am lucrat la aceeași firmă, nu am lucrat împreună.

M: Acesta este secretul, la aceeași firmă, dar separat. Înainte să se nască nepoții am lucrat ca gestionară în magazin și erau zile când ne vedeam doar dimineața și seara. S-a întâmplat și să nu ne vedem deloc. Eu fiind de după masă am lucrat până târziu și pe când am ajuns acasă, Bandi deja dormea. Și acesta poate fi secretul unei căsnicii fericite – spune râzând.

În cele mai multe familii nu este destul timp să servească prânzul și cina împreună. În familia Petry care este obiceiul?

M: Noi servim masa împreună în fiecare weekend. Weekendurile sunt dedicate familiei, atunci suntem împreună cu copiii și cu nepoțeii. Cu toții așteaptăm mesele comune. Aceasta este tradiția noastră. Ne face fericiți să vedem că și copiii urmează acest model.

E: Să vă zic eu încă o tradiție. Din câte știu eu, în familia Petry niciodată nimeni nu a divorțat, nici părinții mei, nici bunicii, nici străbunicii. Noi nu cunoaștem noțiunea divorțului.

Care este secretul unei căsnicii lungi?

M: Dacă ar trebui să enumăr trei lucruri atunci aș spune că iubirea, stăruința și încrederea. Dacă apar dubiile, apar și problemele.

E: Soacra mea zicea, Dumnezeu să o ierte, că secretul căsniciei lungi este că unul este mereu mai indulgent și tace. Conflictele se pot rezolva doar dacă cineva este mai tolerant, dar nu întotdeauna aceeași persoană. Pot să vă spun chiar un exemplu de ieri: i-am spus soției că iahnia de fasole este prea sărată. Ea a zis că nu este iar eu am tăcut, am lăsat să aibă ea dreptate.

Asta înseamnă un singur lucru, bucătăreasa este îndrăgostită.

M: Mda, asta este…- zice râzând

E: Căsnicia este la fel ca șunca de casă, maturată luni de zile:  necesită multă muncă, răbdare, timp și experiență, precum și multă îngrijire și atenție, dar odată gata, vei avea parte de cele mai delicioase bucate.

Se zice că secretul căsniciei lungi este că fiecare vrea altceva: bărbatul pe femeie, iar femeia pe bărbat.

M: Chiar dacă în căsnicia noastră nu a fost nimic atât de greu să nu putem trece peste, nimic nu se rezolvă  de la sine, a trebuit să luptăm. Conflicte vor fi mereu, dar ele se pot rezolva cu efort și comun acord.

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.