Secuii cer autonomie, nu secesiune

izsak balazs CNSPreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că marşul programat duminică, pe Drumul Naţional 11, între localităţile covăsnene Breţcu şi Chiciş, este pentru autonomie şi împotriva proiectului de regionalizare, dar nu vizează o tendinţă de secesiune. ‘Marele marş al secuilor este, în mod similar, o demonstraţie de protest faţă de acel proiect de reorganizare administrativă care a fost conceput în mod artificial la Bucureşti, fără consultarea populaţiei, fără consultarea comunităţilor locale şi cu care noi, secuii, nu suntem de acord. Deci este un protest faţă de acest plan de reorganizare şi este, în acelaşi timp, exprimarea dorinţei de autonomie. Este deosebit de important, pentru că foarte multă lume crede că de fapt este o tendinţă de secesiune. Nu este aşa, nu este adevărat, autonomia ar însemna ca în cadrul statului român comunitatea secuiască să aibă acele prerogative prin care poate să aducă decizii privind problemele regionale, practic este descentralizarea despre care se vorbeşte de 23 de ani în România şi nu s-a făcut absolut nimic în acest domeniu’, a susţinut Izsak.

Liderul CNS a spus că în urma mitingului de la Târgu Mureş, din 10 martie, când protestatarii au adoptat o declaraţie pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi împotriva planului de reorganizare administrativă a României, Guvernul nu a dat încă un răspuns. El a susţinut că la marş se aşteaptă participarea a 150.000 de oameni, care vor fi dispuşi pe distanţa de 53,5 de kilometri între cele două locatităţi, Breţcu şi Chichiş. ‘Breţcu este locul de naştere a lui Gabor Aron, care este un erou naţional al secuilor, un erou al Revoluţiei din 1848 – căzut în 1849 la podul de la Chichiş, în bătălia cu armata austriacă (…) În aceste localităţi ne vom aduna, iar după o slujbă ecumenică pornesc coloane între localităţile învecinate. După o oră, o oră şi jumătate de mers, se întâlnesc cu coloana care vine din localitatea vecină, nimeni nu trebuie să parcurgă toată distanţa de 54 de kilometri. Pe parcursul marşului vom asculta cuvântări, va fi un program transmis de posturile de radio comerciale de interes local’, a spus preşedintele CNS.

El a adăugat că din comuna Ghindari din judeţul Mureş vor porni joi dimineaţă 10 căruţe însoţite de o fanfară, care vor îndemna populaţia de pe traseu să ia parte la marş. ‘Intrăm în fiecare sat cu ideea de a mobiliza oamenii şi alţi proprietari de cai şi căruţe care să pornească spre Reci’, a subliniat Iszak Balazs. Marşul a primit deja o serie de avize favorabile din partea autorităţilor, a mai spus liderul CNS.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.