Șiii… Înapoi la circ: Să radiografiem Consiliul Local Tîrgu Mureș

Încep acest material cu componența politică a Consiliului Local Tîrgu Mureș pentru că de aici începe totul: 10 UDMR, 6 PNL, 4 PSD, 3 POL, total 23.

În principiu, UDMR împreună cu oricare dintre celelalte partide poate forma majoritate și de asta țineți cont pentru simplul motiv că orașul ăsta este încremenit în porcăria asta de concepție „vátrások versus bozgori”. Și concepția asta își suge seva aproape în exclusivitate din mediul politic interesat să mențină conflictualitatea pentru a capacita voturile.

Începem cu alianța PSD + UDMR care, deși nu a fost neapărat în atenția presei, a funcționat în fundal și acum se vede cu ochiul liber: când spiritele s-au liniștit (adică la un an de la alegerile locale) au numit cei doi viceprimari ai lui Florea, Sergiu Papuc și Makkai Grigore.

Încet și sigur au început să funcționeze și căile de comunicare cu PNL-ul lui Florea și iacătă-ne în ședințele din miezul anului 2017: odioasa coaliție anti-POL. De ce anti-POL? Pentru că POL este singurul partid care comunică vizibil cu populația și, într-o oarecare măsură, reușește să se victimizeze. Și de aici, intrăm în detalii …

Orgoliile pe tabla de șah!

Niciodată în istorie deciziile luate din orgoliu nu au adus lucruri bune cuiva, ba aș spune că orgoliul este marele dușman al omenirii. Uitați-vă câte răspunsuri, câte schimburi de replici, câte discuții mărunte și inutile consumă viața acestor oameni din Consiliul Local! De câteva luni se transmite live pe Facebook.

Lui Hermann Mark Christian îi pot înțelege frustrarea că i se taie microfonul la fiecare luare de cuvânt, dar acum pe bune, să ai pretenții de „nebun” în Consiliu, când, de fapt, ești doar un pion? Ca să contezi cât un nebun prima dată trebuie să ai puterea și statutul unui nebun și da, atunci poți să te miști pe tablă ca un nebun. Și știți ce e culmea? Că nu zice lucruri rele(!!), dar frateeeeee … mai taie!

Papuc a fost upgradat de la pion la cal, e viceprimar acum. Încă nu știm cine-l călărește și asta pentru că, sincer, nu-i văd coloana vertebrală. Dar cum politica e o tablă de șah calul o virează ba la stânga, ba la dreapta. Așa și cu Sergiu Papuc, ba îl încalecă Claudiu Maior, ba PSD. Mai rău, PSD Tîrgu Mureș mi se pare deconectat de la realitatea anului 2017 și foarte influențat/ intimidat de gașca din Primărie. Ca s-o zic pe aia dreaptă, face Maior ce vrea cu PSD pentru că PSD încearcă să fie șarpe, să crească încet, fără să deranjeze, fără să enerveze. Așa, crescut la piept, și apoi când e mare … mai vedem. În concluzie, Papuc vrea să fie șarpele de la sânul lui Maior.

Recent intrată în politică și propulsată direct în rolul de lider al grupului PNL, Theodora Benedek joacă un joc pe care încă nu reușesc să-l înțeleg deplin. Aș zice că e un „turn (tură)” în Consiliu. Se comportă și este văzută de colegi ca un turn, vorbește ca un turn, rezolvă situații de moment ca un turn. Dar este manipulată până la detaliu, la fiecare luare de cuvânt, iar în spatele ei este un „nebun”. Deci e doar o hologramă de turn. Și știți ceva? Theodora Benedek este o persoană capabilă, cu o capacitate considerabilă de lucru, cu realizări și o mare speranță pentru continuitate în clanul Benedek. Dar și povara pe care o duce este cel puțin la fel de mare și asta îi va afecta profund integritatea. Este un turn, dar e un turn cucerit!

Între paranteze fie spus, clanul Benedek a fost prezent sub o formă sau alta, cred, în toate CL-urile de după 89, au deținut controlul organizației UDMR Tîrgu Mureș și chiar au luptat deschis împotriva UDMR, oprind propria organizație să iasă la vot pentru ca Florea să câștige mandatul din 2012. Iar acum au intrat în Consiliu prin PNL, deci și-au primit răsplata. Cât de avid de putere și fără scrupule poate deveni un om? Iaca, fix atât!

Și am lăsat la urmă reginele. Da, vorbesc de o regină din partea UDMR și de Claudiu Maior. Cred că avem de a face cu un fel de Hidră – regină cu trei capete din partea UDMR: Bakos Levente a devenit vocea cea mai sobră din partea UDMR și cu o experiență de vreo trei mandate e mai în temă decât echipa relativ tânără/novice a UDMR; Csiki Zsolt care a renunțat de curând să fie liderul facțiunii (poate și pentru că vorbește o maghiară cu care îi e puțin rușine) și deputatul Vass Levente președintele organizației municipale. Aici se iau deciziile UDMR Tîrgu Mureș. În principiu, UDMR are o mare problemă de conștiință și una existențială: pe de o parte trebuie să joace hora pe o ață subțire care se întinde multe mandate în urmă, cu decizii care se acoperă una pe cealaltă, adesea în detrimentul comunității. Sunt prizonierii propriilor compromisuri – pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie să performeze în fața unei comunități maghiare tot mai virulente. Spre deosebire de români, care sunt mai imobili, comunitatea maghiară se plimbă, fac excursii, schimbă opinii mult mai eficient. Și asta îi face mai conștienți de realitate și, evident, mai greu de mulțumit.

Cealaltă regină e Claudiu Maior. Hulitul, taximetristul, sportivul, groparul a milioane de euro în proiecte pentru care, dacă se adeveresc toate anchetele și procesele, îi doresc să plătească în această viață din propriul buzunar. Și, cu propria libertate. Nu voi repeta ce scrie presa de ani de zile că nu are rost. Important e că rămâne probabil cea mai importantă piesă de pe tabla de șah.

Și mai avem un rege, imobil, plictisit, împrăștiat și relativ slab în administrație – Dorin Florea.

Mai sunt și alți pioni importanți, Pioni cu P mare. L-aș nominaliza pe Cristian Bratanovici care are un cuvânt greu de spus în decizia PSD, deci e mai vinovat de deciziile finale decât inexistenții Pui și Bogoșel. L-aș nominaliza pe Radu Bălaș pentru că e o prezență vocală la Comisiile de specialitate și în plen, reușind pe alocuri să puncteze și fiind mai eficient decât Hermann pe care nimeni nu-l mai ia în serios. Ultimul „Pion” aș zice că e Peti András pentru simplul motiv că e Vocea Păcii și liniștește spiritele în ședințe, dar e un fel de „apă sfințită” la capitolul eficiență.

O singură nominalizare specială o să fac: Iulia Györfi. A fost rețeta POL pentru „poza de grup” să integreze pe loc eligibil o persoană cu dizabilități. A funcționat ca exercițiu de imagine, dar am rețineri serioase în ceea ce privește atitudinea și gândirea acestei doamne. Din cele câteva conversații și comentarii pe care le-am parcurs pe Facebook, respectiv din atitudinea dumneaei, am convingerea că nu are nicio legătură cu ceea ce ar trebui să reprezinte un consilier local. Un fel de șmecher-wannabe amestecat cu oportunism. O felicit pentru reușitele privind persoanele cu dizabilități și pentru cele care au nevoi sociale, dar în rest … să-mi fie cu pardon!

Bun și ce facem? 

Hermann Mark Cristian – Verba volant, scripta manent! Pune mâna și fă adrese, fă cereri, ia instituțiile la rând, fii eficient. Dacă vrei să fii nebun, aleargă!

Sergiu Papuc – hotărăște-te: vrei să te facă politica sau vrei să faci politică? Îndreaptă coloana și crească-ți niște treburi în pantaloni sau o să fii slugă la altu` toată viața.

Consilierii PNL – faceți ceva. Orice. Încercați să nu fiți cei mai incolori, inodori, leneși, tăcuți, slugarnici, că știm că nu sunteți virgini. Vreau să văd că vă agitați, că încercați să aduceți ceva nou în oraș. Sunt convins că aveți intrare mai bună la Gașca Veselă decât oricare ceilalți, de ce să nu profitați de anii aceștia minunați să și faceți ceva? Cine a auzit de voi și ce dracu ați făcut până acum în acest mandat: Radu Todoran, Călin Moldovan, Dumitru Matei, Vasile Miculi, Dumitru Pavel? Dar în mandatul trecut (care ați mai fost consilieri)?

Bakos Levente – scoateți capul din fund și uită-te-n jur, lumea evoluează. O fi sportul pasiunea vieții tale… și munții sunt frumoși. Și mie îmi plac. Dar orașul are nevoie de dezvoltare ca să nu dispărem de pe hartă. Împinge alea 10 voturi în direcții noi și nu te mai tot uita în spate ce bine era când stăteam la coadă pentru televizoare alb-negru.

Csiki Zsolt – tânăr și neascultător, un început de Sindromul „Dumnezeu Sunt Eu”. Părerea mea e că ai putea să mai înveți înainte să greșești!

Concluziile mele!

Toți ceilalți ar trebui să învețe de la POL buna intenție. Orice se poate zice despre cei trei consilieri, dar sunt convins că în mare parte sunt mânați de bună intenție. Poate că nu pentru mult timp, dar sunt un exemplu revigorant și necesar!

Dacă partidele „tradiționale” rămân în tradiție să nu se mire că vor pierde pe nevăzute alegerile. Este un moment al inovației și Franța e doar ultimul exemplu cum se răstoarnă lucrurile cu un val electoral.

POL e varză ca strategie politică și strategie de dezvoltare a orașului. De fapt, nu au așa ceva, lucrează pompieristic. Până să ajungă consilieri vorbeau despre vânzarea Weekendului, acuma îi fac regulamentul intern; pe de o parte urlă împotriva cheltuirii păguboase a banului public, a doua zi votează bugetul ca Mușchetarii; pe de o parte dai exemple despre cum e „afară” civilizația, apoi vii și explici de ce nu se poate face control la intrarea în weekend (când e un lucru absolut normal ca în zona de baie să se intre fără bagaje, haine. Da, Radu Bălaș, așa e afară și ce faci acum e un populism ieftin!)

Gașca Veselă trebuie să devină atentă la Consiliul Local pentru că de acolo vine valul nou de politicieni și odată cu el problemele. Bugetul orașului se votează într-un fel în Consiliul Local și nu se execută mai nimic din el la Primărie. Executivul face ce vrea, împarte banii cum vrea. Și complicii sunt, într-adevăr, PNL-PSD-UDMR. Cine nu înțelege că lumea a evoluat și urmele pot fi anchetate și/sau plătite în momentul votului populației v-a pieri. Repede.

Deși pare victimă și s-a centrat cumva imaginea pe POL, ideea că acest partid va face istorie este la fel de greșită ca și aceea că PSD și PNL sunt sigure de putere pe viață. Nimic nu e sigur. POL este Dan Mașca din punct de vedere financiar. Niciun alt mare finanțator nu s-a așezat la această masă și ăsta e un aspect important!

Genul de partid-guerrilla are propriile nișe (on-line/Facebook; site-uri etc.) dar și limitări. De exemplu, nu cred că am văzut vreun „live” POL care să aibă mai mult 70-80 de vizitatori la un moment dat. Și în afară de postările plătite cred că niciuna nu trece de 150 de like-uri. Și, POL există doar on-line. Să avem totuși simțul măsurii când vorbim de un oraș cu 120.000 de oameni.

După cum observați, nu am zis care piese de pe tablă sunt albe și care negre. Nici faptul că e la modă șahul fulger, contra cronometru. Și nici faptul că întotdeauna cineva pierde prin șah-mat.

Deocamdată atât că iar m-am lungit. Dați-vă cu părerea, că asta contează.

Cristian TEODORESCU 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. pe primărie au 70 de vizualizări, pe pol… peste 100. Dar in rest spot on.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.