Sloganurile aduc deservicii luptei pentru autonomie

biro zsolt pcmPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că sloganurile autonomiste lansate în campania electorală atât de UDMR, cât şi de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) fac un deserviciu luptei pentru autonomie.

Biro s-a referit la atitudinea UDMR referitoare la ‘apărarea drapelul secuiesc’, la discursurile autonomiste ale candidaţilor, inclusiv ale lui Laszlo Borbely, la lansarea la Târgu Mureş a Istoriei Secuimii şi la mitingul pentru autonomie anunţat de PPMT la Sfântul Gheorghe, pentru data de 24 noiembrie.

‘Cu asemenea manifestări, după ce oamenii au fost păcăliţi de atâtea ori – şi acum opt ani, şi acum 12, şi acum patru ani s-au folosit tot aceste sloganuri – acest lucru nu foloseşte luptei pentru autonomie, face mai mult un deserviciu luptei pentru autonomie (…) Toate aceste manifestări au un iz de campanie, un iz electoral. Vom participa (la mitingul din 24 noiembrie – n.r.), fiindcă noi sprijinim toate aceste demersuri, toate aceste acţiuni, dar avem acest gust amar. Şi PPMT şi UDMR ar trebui să se gândească la astfel de lucruri – în consiliile locale din Harghita, Covasna şi Mureş, ei să-şi facă treaba şi atunci vom fi mai aproape de autonomie. Cum ar fi trebuit să-şi facă treaba şi parlamentarii UDMR de 20 de ani’, a susţinut Biro.

Liderul PCM susţine că a auzit că, în urmă cu o zi, la Fundaţia ‘Bernady Gyorgy’ din Târgu Mureş, condusă de vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a fost lansat un manual de Istoria Secuimii, că îl felicită pentru această iniţiativă, însă a remarcat că acesta a devenit ‘mare autonomist’, după ce a decis să nu mai candideze la Târgu Mureş, ci într-un colegiu preponderent maghiar.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri, într-o altă conferinţă de presă, că Uniunea are ideea autonomiei în Programul politic şi că liderul PCM ar fi trebuit să ştie acest lucru.

‘Domnul Biro ar trebui să ştie că nu de azi, de ieri, să citească programul UDMR. El s-a referit probabil la acel manual care l-am prezentat ieri (joi – n.r.), noi nu ne-am schimbat, alţii şi-au mai schimbat şi năravul şi partidul, au trecut de la UDMR la alte partide, după aceea la celălalt partid… noi nu ne ocupăm şi chiar nu ne interesează, noi ne ocupăm cu a clădi, a discuta despre cetăţeni. Dacă domnul Biro consideră că un manual care este foarte bun – şi chiar ieri am propus ca să se traducă şi în limba română, nu e niciun fel de problemă, pentru că trebuie să ne cunoaştem istoria reciproc. Dacă consideră că un asemenea manual este în defavoarea autonomiei, să explice cum’, a spus Borbely.

Acesta a precizat că atunci când explici istoria secuilor la copii de clasa a VI-a, a VII-a, ‘e un manual foarte simpatic şi nu e împotriva nimănui, ci dimpotrivă, arată cum au trăit de sute de ani, slavă Domnului, secuii aici şi or să trăiască multe sute de ani, împreună cu românii şi nu va fi niciun fel de problemă’.

‘A fost o întâlnire deschisă (lansarea – n.r.), putea să vină oricine, a fost anunţată în presă, n-o să trimitem, vă închipuiţi, special pentru domnul Biro invitaţie. Putea să vină acolo, nicio problemă (…) Acum trei săptămâni a fost lansat manualul în Harghita şi Covasna, avem acest manual, să nu aşteptăm, să propunem, eu chiar când mă duc în zonă vorbesc şi cu directorii de şcoli şi le arăt cât de important e ca să pună în practică acest manual. Este de fapt un material ajutător, dacă îşi asumă şi părinţii şi profesorul, să aibă o oră, nu e inclus în programă, e ceva opţional, cum sunt şi alte materii’, a precizat Laszlo Borbely.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.