Soarta noastră, voința lor…

editorial-TitiZilele de 9 și 10 mai, zile cu o încărcătură istorică și simbolică deosebită pentru români, sunt din ce în ce mai mult date uitării, mai ales de către generația tânără. Am observat că adeseori tinerii corelează ziua de 9 Mai doar cu Ziua Europei, uitând total de Ziua Independenței românilor. Probabil acest lucru se explică prin faptul că în mass-media Ziua Europei ar putea fi mai mediatizată decât Ziua independenței…

Acest lucru este îngrijorător și în același timp relevant pentru starea națiunii române de astăzi, o națiune aflată în derivă, fără repere clare și fără lideri adevărați. Să nu uităm că alte națiuni își cinstesc cu mare fast Ziua independenței, numeroase dintre acestea comemorând ziua independenței lor drept sărbătoare națională (amintesc aici doar celebrul caz SUA). Important este de realizat că o națiune fără o istorie bine conștientizată și asumată la nivelul maselor riscă să fie luată prea ușor de valurile istoriei contemporane, ca o plantă dezrădăcinată. Astfel mi se pare că se întâmplă astăzi cu România, țară în care se importă prea ușor orice aspect cultural, material sau chiar social care poartă ștampila UE sau SUA. Totul e bine dacă vine de la ei… De parcă am fi o națiune fără conștiință, voință sau tradiții.

De aceea, zilele de 9 și 10 mai, precum și alte date cu încărcătură istorică mi se par important a fi cunoscute: acestea dovedesc că au fost și momente în care românii au știut să ia frâiele în propria mână și să-și decidă singuri soarta. Românii și-au proclamat singuri independența, în ciuda opoziției majorității marilor puteri europene. Amintesc, totodată, despre actul unirii din 1859, când românii au reușit să-și impună și atunci voința proprie și au avut curajul să meargă împotriva curentului european, adică împotriva voinței marilor puteri europene, care nu permiteau unirea românilor, mai ales sub un singur domnitor.

Toate aceste date, precum și multe altele demonstrează că românii au creier să gândească și să-și decidă și singuri soarta… E drept, astăzi e criză mare și de lideri politici adevărați și mai ales patrioți… Deocamdată suntem dezrădăcinați și suntem purtați pe valurile europene și se vede clar că ne merge tuturor foooarte… bine!

PS: Spunea cineva, referindu-se la Ziua independenței României și la subjugarea intereselor țării față de UE și față de marile puteri europene de astăzi: „De ce să sărbătorim ceva ce nu mai există de facto?”

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Romanii un popor cult , patrioti si-si pot decide singuri soarta , nu au nevoie de sfaturile pungasilor SI CAMATARILOR din UE , a bancherilor tirani si lacomi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.