Spectacole târgumureşene la Cluj

În luna mai, Teatrul Național Târgu-Mureș Compania ”Tompa Miklós” prezintă două producții de succes la Cluj. Spectacolul Pescărușul de Anton Pavlovici Cehov în regia lui Attila Keresztes va fi prezentat duminică 21 mai, ora 19.00, iar Tihna de Bartis Attila montat de Radu Afrim va putea fi vizionat luni 22 mai ora 19.00, pa scena mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj în regim de studio.
Spectacolul Pescărușul de A. P. Cehov a avut premiera în noiembrie 2016, în regia lui Attila Keresztes, directorul artistic al Teatrului Național Târgu-Mureș.
Attila Keresztes este un creator teatral binecunoscut și îndăgit de publicul clujean. A studiat artele spectacolului la Universitatea Babeş-Bolyai , a absolvit la secția actorie, apoi la regie. Din 1996, mai bine de un deceniu, a fost artistul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, din 2002 a fost director artistic al teatrului. A obținut importante premii, ca Premiul atribuit de British Council în 2003 pentru cel mai bun spectacol din România al dramei Cu pietre în buzunar, sau Masca de Aur – Zlota Maska, premiu primit pentru cea mai bună montare în Polonia, în 2011 cu Yvonne, principesa Burgundiei. Cu spectacolul Pescărușul, Attila Keresztes a trecut la o altă etapă importantă în cariera lui, și de acest lucru se pot convinge de această dată și spectatorii clujeni.
Din distribuţie fac parte: Erzsébet B.FÜLÖP, László Zsolt BARTHA, Lajos MAKRA, Noémi KÁDÁR, András GYÖRFFY, Ágnes LŐRINCZ, Andrea VARGA, András KORPOS, József BIRÓ és János HENN. Decor: Viola FODOR, costume: Bianca Imelda JEREMIAS, muzica: Csaba BOROS, asistent regie: Franciska KERESZTES. Regia tehnică: Vajda György. Sufleur: Tóth Katalin Ferenczi.
Spectacolul TIHNA de Attila Bartis a fost prezentat de artiștii târgumureșeni în montarea lui Radu Afrim în martie 2015. Spectacolul și creatorii lui de pot mândri până acum cu opt participări la festivaluri importante și nouăsprezece premii obținute, printre care proeminente ar fi: Premiul pentru cel mai bun regizor la Gala UNITER 2016, Marele Premiu la Festivalul Kisvárda 2016, Premiul Breslei Criticilor de la Budapesta pentru cel mai bun spectacol al anului. Producția a participat recent cu mare succes la Festivalul Internațional de Teatru Madách – Budapesta.
Radu Afrim este unul dintre cei mai apreciați creatori teatrali din țară. S-a născut la Beclean, Județul Bistrița-Năsăud. A absolvit la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, la specializarea română-franceză în 1995, iar în anul 2000 a obținut diploma în regie. Pe parcursul carierei sale, a montat în numeroase teatre din București și din provincie. A regizat și în străinătate, unde a obținut premiu în 2008 la unul dintre festivalurile de teatru cele mai prestigioase – Festivalul de la Avignon, iar în 2009 EuroKultur Forum Kultur i-a acordat Premiul Culturii Europene.
Distribuția: Bányai Kelemen Barna, B. Fülöp Erzsébet, Kiss Bora, Berekméri Katalin, Nagy Dorottya, Biluska Annamária, Bartha László Zsolt, Galló Ernő, Ruszuly Ervin, Varga Balázs, Huszár Gábor, Kölcze Kata, Nagy Péter. Regia: Radu Afrim, decor: Adrian Damian, costume: Márton Erika, asistent regie: Berekméri Katalin, regizor tehnic: Szakács László. Univers sonor: Radu Afrim, Improvizații muzicale: Kiss Bora, Galló Ernő și Varga Balázs. Video mapping: Sebesi Sándor. Regia tehnică: Szakács László, sufleur: Sugó Erzsébet.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.