fbpx

Szijjártó: Poluatorii râurilor transfrontaliere ar trebui să plătească

Ecosistemele din zonele montane şi din zonele adiacente acestora sunt legate puternic, prin urmare Ungaria susţine principiul conform căruia poluatorii ar trebui să plătească pentru poluarea râurilor transfrontaliere – a declarat luni seara, la New York, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Potrivit comunicatului ministerului, ministrul a participat la o reuniune privind dezvoltarea zonelor montane şi a declarat: deşi Ungaria nu are munţi foarte înalţi, există câţiva în jurul ţării şi că, prin urmare, guvernul acordă o importanţă deosebită gestionării integrate a zonelor montane şi a zonelor adiacente acestora.

El a reamintit că 95% din râurile Ungariei îşi au sursa în alte ţări, din această cauză “un plan internaţional integrat pentru gestionarea şi protejarea apelor noastre ar fi extrem de important”. Ministrul a subliniat necesitatea unui efort comun pentru a păstra calitatea şi cantitatea apei, iar fără un management durabil al apei nu poate fi concepută nici dezvoltarea durabilă a zonelor montane.

Toată lumea ar trebui să respecte principiul conform căruia poluatorul trebuie să plătească costurile în caz de poluare, ceea ce necesită o coordonare internaţională – a spus el, referindu-se la poluarea recentă a râului Sajó în Slovacia. “Dacă nu putem impune acest lucru, atunci comunităţile care nu sunt responsabile de poluare vor trebui să plătească preţul acesteia, iar acest lucru este inacceptabil” – a punctat ministrul.

Péter Szijjártó a considerat că este important ca problemele legate de dezvoltarea zonelor montane să rămână pe agenda politică internaţională, deoarece un sfert din masa terestră a lumii este format din asemenea zone, în care locuiesc aproximativ 15% din populaţia lumii, în marea lor majoritate în ţări în curs de dezvoltare. El a subliniat că ecosistemele montane reprezintă un sistem de aprovizionare important pentru miliarde de oameni care trăiesc în zonele mai joase, iar culturile de plante din aceste zone reprezintă o sursă importantă de hrană, a cărei importanţă nu poate fi supraestimată în contextul actualei crize alimentare.

Ministrul a făcut referire şi la provocările legate de schimbările climatice şi la dezastrele naturale, despre care a spus că reprezintă o responsabilitate pentru toţi locuitorii lumii. În acest context, el a reamintit că Ungaria a fost primul stat membru al UE care a ratificat Acordul de la Paris privind clima.

În cele din urmă, ministrul a evidenţiat că Ungaria este un susţinător activ al Grupului pentru resurse de apă 2030, sprijinind cu 3 milioane de dolari activitatea acestuia, totodată a făcut apel la ONU să trateze această problemă ca pe o prioritate şi să creeze un post de raportor special privind gestionarea apelor.

MTI

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW