Tânărul protestatar Popoviciu Alin a fost amendat de ziua lui

„Luați-vă obiectele. Vă invit să părăsiți acest loc. V-ați adunat în zona unui spital. Este interzis de lege. Eu n-am vorbit cu dvs la pertu…Nu v-am cerut respect informal. Nivelul dvs este indicat de comportament. Nu am ridicat tonul. Am vorbit mai tare. Ăsta este nivelul meu. Aștept de la dvs să vă luați coroanele ca să nu trebuiască să le iau eu. Am zis să nu mă înregistați. Nici vocea. Este vocea mea. Este dreptul meu. Filmați, dar nu pe mine”, le-a spus înfierbântat șeful Jadarmeriei din Mureș, lt col Tiberiu Adrian Filipaș, oamenilor adunați, în după-amiază, în care Viorica Dăncilă vizita Spitalul Județean de Urgenţă Mureș.

Live-ul de la fața locului transmis pe Facebook a surprins și momentul în care același jandarm sârguincios pune tunurile pe un adolescent pe care îl hărțuiește cu amenințări repetate, ca in republicile aflate sub dictatură miliară. Tânărul, devenit între timp un simbol al protestului curajos de la Târgu Mureș, este un elev eminent din oraș, Alin Popoviciu. Are 17 ani și i s-a spus că va lua amendă pentru postările de pe Facebook prin care a chemat lumea să protesteze în fața spitalului.

În 4 octombrie 2019 Alin Popoviciu a fost amendat. Iată ce spune Alin pe pagina sa de Facebook:

Un detaliu care m-a îngrozit a fost dat de faptul că jandarmeria mi-a expediat procesul verbal pe 4 octombrie 2019, exact de ziua mea, deși au avut tot timpul la dispoziție să o facă după data de 16 mai când a avut loc protestul! ☹Abia acum a ajuns amenda pentru că aș fi organizat un protest împotriva Vioricăi Dăncilă cu ocazia vizitei ei în Tîrgu Mureș! 😣Nu pot decât să consider că Jandarmeria a dorit să îmi facă ,,cadou” această amendă de ziua mea, din dorința de a mă umili, în speranța că odată cu trecerea timpului acest caz nu va mai fi mediatizat! 😣Și tatăl meu împreună cu cel care administrează pagina ,,Generatia ,,Feisbuc” & Diaspora Romaneasca” care m-a scos la lumină după acel incident au fost amendați cu câte 1000 de lei!Oameni buni, eu mă bazez pe sprijinul vostru și tocmai din acest motiv vă rog să scoateți la lumină acest caz revoltător! 😣Rămâneți aproape, voi reveni cu noutăți și cu procesul verbal!

Valul de solidaritate pe care l-a stârnit acest incident aproape ireal a fost uriaș, multe persoane oferindu-se să-i plătească amenda elevului. Pe acest val au venit, totodată, și o serie de elemente întunecate din trecutul pe care, probabil, lt col. Filipaș îl spera îngropat.

Astfel, potrivit unui articol publicat de Evenimentul Zilei în 2007, Filipaș a fost unul dintre jandarmii români anchetați de comisia ONU, în urma unor evenimentele violente ce au avut loc la Priștina, Kodovo, în mijlocul lunii februarie, același an, soldate cu moartea a doi protestatari și rănirea altor 80. Maior pe atunci, Tiberiu Filipaș activa pe atunci în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi din Cluj-Napoca și îndeplinise, în timpul misiunii din Kosovo, funcția de șef de stat major. Cu alte cuvinte, în ierarhia militară era al doilea în linie de comandă dintre toți jandarmii români detașați în provincie.

Mai multe detalii pe Podul.ro

Comentează cu Facebook