Târgul Firmelor de exercițiu 2019

Asociația Culturală Amphion din Tîrgu Mureş, în parteneriat cu Formprof Servicii SRL și Unic Sports SRL, anunță că, în data de 16 aprilie 2019, a avut loc Târgul Firmelor de Exercițiu înființate și dezvoltate în cadrul proiectului Program integrat de stagii de practică”, ID POCU/90/6.13/6.14/108985, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și implementat în Regiunea Centru, Tîrgu-Mureș, judeţul Mureş.

Proiectul nostru a pornit de la realitatea că tinerii reprezintă una dintre cele mai defavorizate categorii de pe piața muncii, mai ales din cauza neconcordanței dintre competențele și abilitățile obținute la școală, pe de o parte, și cele efectiv solicitate de angajatori, pe de altă parte. Pentru a le oferi elevilor și studenților din Tîrgu-Mureș o șansă în plus pentru o carieră de succes în domeniul pe care și l-au ales, dar și pentru a le facilita procesul de tranziție de la școală la muncă, am decis să folosim experiența organizațională pe care am dobândit-o prin implementarea altor proiecte educative și de învățare practică dedicate tinerilor, astfel încât să le oferim acestora un nou program integrat de stagii de practică, util, atractiv și inovator.

Un Târg al firmelor de exercițiu reprezintă locul unde elevii pot exersa într-un mediu real cum să-și prezinte ideile de afaceri și competențele antreprenoriale. De la demonstrarea procesului de vânzare-cumpărare, comunicare de afaceri şi negociere, lucrul în echipă, gândire critică, până la atragerea clienților pe o piață concurențială, viitorii absolvenți au astfel șansa să ia contact direct cu mediul de afaceri. Experții în educație cred că participarea la astfel de târguri este deosebit de benefică pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale şi de comunicare ale elevilor, precum și pentru tranziția lor de la școală la viața activă.

Prin organizarea Târgul firmelor de exercițiu – ediția 2019, Asociația Culturală Amphion și-a propus să promoveze excelența profesională și valorile etice, dar și fair-play-ul competițional și educația în spiritul responsabilității sociale.

Târgul firmelor de exercițiu s-a desfășurat sub coordonarea doamnei Liliana Baciu, director executiv al Asociației Culturale Amphion și coordonator al stagiilor de practică pentru elevi în cadrul proiectului „Program integrat de stagii de practică”, cu sprijinul cadrelor didactice implicate în înființarea și dezvoltarea firmelor de exercițiu. Evenimentul a fost găzduit de Colegiul Economic „Transilvania” din Tîrgu Mureş, o instituție de învățământ care și-a creat deja un renume pentru calitatea firmelor sale de exercițiu, premiate la numeroase concursuri naționale cu acest specific.

La Târgul organizat în cadrul proiectului menționat mai sus au participat 9 firme de exercițiu, toate înființate și / sau dezvoltate prin cofinanțarea Fondului Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020: FE Secret Spices SRL – Colegiul Economic „Transilvania”, clasa XI E, specilizarea „Tehnician în activități de comerț”; FE Electro Service Vuia SRL – Liceul Tehnologic „Traian Vuia”, clasa XII B, specializarea „Tehnician electrician electronist auto”, FE Gold Hair SRL – Liceul Tehnologic „Traian Vuia”, clasa XII F, specializarea „Coafor stilist”; FE Vatra Transilvană SRL – Colegiul Economic „Transilvania”, clasa XI A, spcizlizarea „Tehnician în activități economice”; FE High Sky SRL – Colegiul Economic „Transilvania”, clasa XII F, specializarea „Tehnician în turism”,  FE Carpatia-Tour SRL – Colegiul Economic „Transilvania”, clasa XII E, specializarea „Tehnician în turism”; FE Enigma Park SRL – Colegiul Economic „Transilvania”,  clasa XII E, specializarea „Tehnician în turism”; FE Art Studio SRL – Colegiul Economic „Transilvania”, clasa XII B, specializarea „Tehnician în activități economice ”; FE Glamorous SRL – Colegiul Economic „Transilvania”, clasa XII C, specializarea „Tehnician în administrație”.

Firmele de exercițiu participante la Târg au fost supuse unei evaluări exigente din partea comisiei de jurizare, formate din: doamna Laura Pop – Inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic, dl. profesor Laslo Simion – Director al Colegiulului Economic „Transilvania” din Tîrgu Mureș, dl. profesor ing. Moldovan Vasile – Director al Liceului Tehnologic „Traian Vuia” din Tîrgu Mureș, doamna Liliana Baciu – Coordonator stagii practică elevi  și doamna prof. univ. dr. Brîndușa Camelia Gorea – Manager de proiect, Asociația Culturală Amphion. Criteriile de jurizare au fost: aspectul general al standului, originalitatea ideii de afaceri, conținutul și forma materialelor promoționale, relevanța și calitatea prezentării firmei, relevanța și calitatea tranzacțiilor efectuate, existența și caracterul distinctiv ale unui motto / slogan, utilizarea noilor tehnologii și promovarea societății informaționale, conținutul și calitatea promovării firmei în mediul online, promovarea aspectelor de responsabilitate socială și, nu în ultimul rând, modul de interacțiune cu publicul și membrii comisiei de jurizare.

Toate firmele participante merită respectul și aprecierea comunității mureșene, dar trei dintre ele – cele care au acumulat cel mai mare punctaj în urma jurizării, au fost premiate după cum urmează:

Premiul I, în valoare de 2000 lei, a fost câștigat de FE Enigma Park SRL, coordonată de dna profesor Lenuța Florea, de la care au participat la Târg următorii elevi: Roxana Vaida, Corina Hădărău, Florin Ogrean.

Premiul II, în valoare de 1500 lei, a fost câștigat de FE Art Studio SRL, coordonată de dna profesor Daniela Sămărghițan, de la care au participat la Târg următorii elevi: Iuliana Olah, Alexandra Pârvu, Maria-Mădălina Roman, Andra-Larisa Suciu, Emanuel Tămaș, Alex Tămaș, Ervin Bodo, Manuela Nicola, Ozana-Florina Brudan, Dorinel-Vasile Todoran, Andreea-Alexandra Păcurar, Radu-Bogdan Moldovan, Alex-Ionuț Orban, Diana Mureșan, Traian-Cristian Maior.

Premiul III, în valoare de 1000 lei, a fost câștigat de FE Vatra Transilvană SRL, coordonată de dna profesor Carmen Popoviciu, de la care au participat la Târg următorii elevi: Dara-Andreea Rus, Mara Popa, Vlad Cojocaru, Damaris Moldovan.

Ca o concluzie a organizării Târgului firmelor de exercițiu înființate și dezvoltate în cadrul proiectului Program integrat de stagii de practică”, ediția 2019, ne exprimăm convingerea că asemenea evenimente reprezintă repere ale unei educații autentice, bazate pe pregătire practică și cunoștințe aplicative, pe competențe și abilități imediat utilizabile pe piața muncii, mai curând decât pe teoretizare excesivă și informații fără aplicabilitate practică. Succes în viața profesională și felicitări tuturor tinerilor participanți, pentru pasiunea și dedicarea cu care au contribuit la reușita acestui eveniment!

Proiectul se implementează pe durata a 24 de luni, în perioada 18.07.2018–17.07.2020, şi beneficiază de finanțare în valoare totală eligibilă de 2.205.235,60 lei, din care cofinanțare UE 1.837.812,27 lei.

Mai multe detalii şi informaţii suplimentare puteţi obţine de la: Brîndușa Gorea, manager de proiect, telefon 0773 738 604, email cursuri_amphion@yahoo.com.

Comentează cu Facebook