Târgul organizaţiilor neguvernamentale promovează la Tîrgu Mureș alimentația sănătoasă

 

 

Promovarea alimentaţiei sănătoase prin mijlocirea unei relaţii directe între micii producători ecologici şi consumatori, precum şi a unui mediu sănătos va fi tema celei de-a 16-a ediţii a Târgului organizaţiilor neguvernamentale “Împreună pentru comunitate”, care se va derula la Târgu Mureş în perioada 10-12 mai.

„Suntem foarte interesaţi să trăim sănătos, să mâncăm bio, să fim fit, dar acest lucru nu este posibil fără a avea o comunitate sănătoasă, dacă nu există o relaţie directă între cei care produc alimentele şi consumatori. Acestea nu sunt posibile dacă nu există asociaţii de consumatori care să definească normele şi dacă nu există asociaţii de producători care să producă şi să se completeze unii cu alţii. Astăzi, dacă un producător vrea să producă ceva sănătos şi să vândă, nu are nicio şansă. Şi aceasta pentru că pierde timp cu comercializarea în piaţă şi cu căutarea clienţilor. Nu putem vorbi de o alimentaţie sănătoasă dacă nu există o comunitate care să susţină această producţie şi care se organizează pentru a face această distribuţie directă de la ţăran, agricultor, direct la cumpărător. Există iniţiative în acest sens în unele ţări, Franţa, Anglia etc., (…). Avem şi în România, la Timişoara, la Cluj, avem şi la Târgu Mureş câteva iniţiative prin care încercăm să dăm o coerenţă acestei relaţii directe între producător şi consumator”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Zoltan Hajdu, de la Focus Eco Center.

El a arătat că inclusiv prin intermediul Târgului ONG-urilor de la Târgu Mureş, organizat de Asociaţia Divers, în parteneriat cu Fundaţia Comunitară Mureş, Fundaţia Transilvană Alpha şi Asociaţia Mâini Unite, se doreşte promovarea acestor iniţiative pentru crearea unei legături între micii producători şi consumatorii din oraşe.

Târgul propriu-zis va avea loc în data de 12 mai, în Piaţa Trandafirilor din Târgu Mureş şi va cuprinde mai multe activităţi, între care un marş ONG, a treia ediţie a Festivalului de Muzică de Stradă, un cros şi un flash-mob gimnastică.

Pe lângă alimentaţia sănătoasă, la cea de-a 16-a ediţie a Târgului ONG-urilor se va promova şi viaţa sănătoasă prin sport, prin organizarea Crosului Civic, la care sunt aşteptaţi sportivi cu vârste cuprinse între 4 şi 60 de ani.

Ramona Raţiu de la Asociaţia Mâini Unite a arătat că acest cros, pe lângă încurajarea sportului de masă, urmăreşte şi susţinerea unor cauze caritabile. În cadrul crosului se va alerga pe mai multe grupe de vârstă, vor fi acordate 40 de premii, inclusiv pentru cel mai tânăr şi pentru cel mai în vârstă participant.

În data de 10 mai, organizatorii au pregătit o Cafenea Civică, în cadrul căreia se vor dezbate subiecte de actualitate, cum ar fi alimentaţie sănătoasă, comunitate sănătoasă (fizic şi mental), mediu sănătos, dar şi despre bugetul participativ.

 

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.