fbpx

Te trais but romani! La mulți ani, romilor!

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea. Inițiativa a apărut la primul Congres internaţional al romilor de pretutindeni, în 1971, desfășurat la Londra. Începând din 1990 Ziua Internațională a romilor se sărbătorește în România și în țările Europei de Est.

Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe “chakra”, Imnul internaţional al romilor, “Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei, notează site-ul http://artoteca.ro/.

Ziua de 8 aprilie atrage atenţia și asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni. Milioane de romi din Europa suferă încă de sărăcie şi excluziune.

https://m.youtube.com/watch?v=4dLntAo2nk8

Comentează cu Facebook