„Ţinutul Secuiesc, nu România!”

miting pro autonomie cnsPeste 5.000 de persoane din judeţe din Transilvania şi din Ungaria s-au adunat, duminică, la Monumentul Secuilor Martiri din Tîrgu-Mureş, pentru a participa la mitingul pentru autonomia Ținutului Secuiesc, organizat de Consiliul Naţional Secuiesc. Participarea unui număr atât de mare de persoane, în ciuda opoziției UDMR, demonstrează din nou dezbinarea politică a maghiarilor din România. Printre participanţi s-au numărat liderul CNS, Iszák Balázs, europarlamentarul Tőkés László, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, Mark Gafarot i Monjo din partea Partidului Unităţii şi Convergenţei din Catalonia, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt. Pe lângă liderii politici, la mitingul pentru autonomie de la Tîrgu-Mureş au participat şi numeroşi membri ai Organizaţiei 64 de Comitate şi ai Gărzii Naţionale Maghiare, din subordinea formaţiunii de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik.

Protest împotriva regionalizării

În jurul orei 19:00, participanţii la manifestarea de la Monumentul Secuilor Martiri s-au deplasat către centrul municipiului, unde liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Iszák Balázs, a dat citire, în faţa a peste 5.000 de participanţi, unei petiţii care va fi înaintată Guvernului României, în care se arată că cei prezenţi protestează împotriva unei regionalizări care „lezează interesul şi existenţa poporului secuiesc”, adică împotriva actualului proces de regionalizare prezentat de USL: „Ţinutul Secuiesc să devină regiune de sine stătătoare, cerem garantarea prin lege a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Protestăm împotriva unei regionalizări care lezează interesul şi existenţa poporului secuiesc. Autorităţile române să înceteze de îndată luptă împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea maghiarilor si secuilor, protestăm împotriva instituţiilor statului de drept pentru că hărţuiesc şi intimidează cetăţenii români de naţionalitate maghiară. Vrem libertate şi egalitate deplină şi reală pentru toţi locuitorii Ţinutului Secuiesc”. Organizatorul acestui miting, Iszák Balázs, a spus că petiţia împotriva actualului proces de regionalizare se referă la faptul că maghiarii nu sunt de acord cu cele 8 regiuni, pe care le consideră prea mari.

„Trădători de ţară!”

Europarlamentarul Tőkés László, s-a pronunţat, în cadrul mitingului pentru autonomie de la Tîrgu-Mureş, împotriva existenţei Tratatului de la Trianon, semnat în 4 iulie 1920, care stabilea frontierele Ungariei cu vecinii săi, inclusiv România: „Nu trebuie să mai existe Tratatul de a Trianon (…) Despre asta e ziua libertăţii secuilor, despre lupta pentru libertate, adevăr şi autonomie”, a susţinut europarlamentarul român, care a subliniat că lupta pentru autonomie trebuie să continue. De la tribuna manifestării, acesta i-a atacat dur pe premierul român, Victor Ponta, căruia i-a imputat că ar fi „reaprins flacăra antimaghiară”, pe fostul lider al UDMR, Béla Markó, pe care l-a etichetat ca fiind „trădător al naţiunii”, dar şi pe liderul partidului Socialist Ungar, Attila Mesterházy, care a dat mâna cu primul ministru român. După criticile aduse de Tőkés, cei prezenţi la miting au scandat „Trădători de ţară!”, „Oameni de nimic!”, referindu-se la liderii UDMR.

Preşedintele CNS, Iszák Balázs, a înmânat o petiţie unui reprezentant al Prefecturii Mureş, dar şi steagul secuiesc pe care acesta însă nu l-a primit. Printre manifestanţi au fost prezenţi şi cetăţeni din Ungaria.

Vasile Dancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.