(Trailer) Gloria – povestea unei persoane oneste într-o lume coruptă – ajunge la Cinema Arta 3D Tîrgu Mureș

 

Trailer: https://goo.gl/c2a1GR

 

Uneori o premisă simplă duce la rezultate profunde. Aşa se întâmplă în cazul filmului ‘Gloria’, producţia regizată de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, care a câştigat şi Menţiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, 2017.

‘Gloria’ va ajunge în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din ţară: Bucureşti – Băneasa Grand Cinema, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union; Cluj-Napoca – Cinema Victoria; Constanţa – Cityplex Tomis; Bârlad – Cityplex Victoria; Târgu Mureş – Cinema Arta 3D; Piteşti – Cinema Trivale; Botoşani – Cinema Unirea; Gura Humorului – Casa de Cultură Gura Humorului; Odobeşti – Casa de Cultură Odobeşti.

Când Tsanko Petrov (Stefan Denolyubov), un muncitor la căile ferate, găseşte milioane de leva pe şine, ia decizia să predea întreaga sumă poliţiei. Statul îl recompensează cu un ceas de mână, doar că acesta se strică numaidecât. În acelaşi timp, Julia Staikova (Margita Gosheva), şefa departamentului de PR din Ministerul Transporturilor, îi pierde vechiul ceas. Astfel începe lupta disperată a lui Petrov de a-şi recupera ceasul, dar şi demnitatea.

Bazându-se pe un teritoriu explorat ultima dată în ‘Lecţia’, din 2014, Grozeva şi Valchanov utilizează stilul naturalist al duo-ului belgian, fraţii Dardenne – realismul documentar, alături de un ritm lent – în care realităţile sociale de zi cu zi se confrunţă cu dimensiuni dureroase. Înfăţişat ca un erou de guvernul înfometat de propagandă, Tsanko (Stefan Denolyubov) devine pionul unei agende birocratice. Cea mai interesantă manevră a filmului vine la scurt timp după aventura lui Tsanko, atunci când povestea se extinde către un alt personaj central: Julia (Margita Gosheva), omul de publicitate responsabil pentru recompensarea lui Tsanko printr-o ceremonie publică.

‘Da, suntem interesaţi de aceste teme sociale; teme despre relaţiile dintre oameni. Ne place să facem filme umane, pentru fiinţe umane, care arată modul în care aceste fiinţe există în realitate; chiar dacă vorbim despre o realitate politică sau poate o altă realitate, una socială, ce se concentrează asupra modului în care oamenii gestionează toate lucrurile care li se întămplă.’ declară Kristina Grozeva pentru 4:3 cu puţin înainte ca Petar Valchanov să ne dezvăluie că ‘Da, evenimentul este inspirat din realitate. S-a întâmplat cu mulţi ani în urmă. A fost un lucrător feroviar care a găsit o sumă mare de bani pe şinele de tren şi a înapoiat-o unui grup de ofiţeri ai poliţiei. Ulterior, Ministerul Transporturilor i-a dăruit un nou ceas drept recompensă.’

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, filmul ‘Gloria’ a câştigat imediat o mare parte din public pentru modul inedit prin care expune tema corupţiei, o temă des discutată în ultimul timp, în majoritatea societăţilor. Prezenţa filmului în cadrul competiţiei festivalului de la Locarno, 2016, a fost recompensată cu Premiul ‘Don Quijote’ (menţiune specială). Această distincţie a fost completată cu numeroase alte premii, printre care şi Menţiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, 2017.

 

‘Gloria’ va fi distribuit în cinematografele din România din 26 ianuarie, de Transilvania Film.

 

www.transilvaniafilm.ro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.