Traseu turistic: Sighișoara-Platoul Breite

Bătrânii arbori cu vârste între 400 şi 600 ani şi diametre de până la 1,8 m, te aşteaptă pe platoul din apropierea Sighişoarei, în cel mai mare şi mai bine conservat habitat de pășune împădurită cu goruni şi stejari seculari din centrul şi estul Europei.

Aici, în mijlocul pădurii, în doar 133 ha, găsești 10% din plantele cunoscute la nivel naţional (380 de specii şi subspecii de plante). În total 115 specii de vertebrate au fost identificate aici, majoritatea fiind protejate de lege. Loc preferat de culegătorii de ciuperci (30 de specii comestibile), vara te întâmpină aici zeci de fluturi jucăuşi, iar atmosfera e din altă lume. 

Multe specii de plante si animale – ciocanitori, pasari cantatoare, soparle, lilieci sau fluturi – pot fi observate de-a lungul intregii excursii, in functie de sezon si perioada zilei. Vă rugăm nu le deranjați, vătămați sau capturați.

La marginea pădurii se află unul dintre cei mai bătrâni stejari din rezervație, cu circumferința de peste 7.1 m și o vârstă estimată de peste 700 de ani!

În jurul lui puteți vedea cum carpenul ”invadează” zona deschisă, punând în pericol stejarii bătrâni și platoul în general. Din acest motiv au fost defrișate peste 15 ha de lăstăriș de carpen și s-a introdus pășunatul controlat. Partea cea mai ingustă a platoului e denumită sugestiv, ”Pasul lupilor” fiindcă, în perioada de iarnă, acolo vei găsi cu siguranţă urme şi de lup, urs brun sau pisica salbatică.

Acces:

Auto:

  • din direcția Sighișoara, Brașov, pe drumul național DN14, în direcția Mediaș – Sibiu, după sensul giratoriu de la ieșirea din Sighișoara, la aproximativ 4 km, după urcarea pe Hula Daneșului, primul drum la stânga – drum forestier de 2 km.
  • din direcția Sibiu, pe drumul național DN14, după ieșirea din comuna Daneș, se urcă Hula Daneșului, ultimul drum forestier la dreapta înainte de primul viraj.

Bicicletă, drumeție:

  • Din Sighișoara, de pe strada Ana Ipatescu, din dreptul panourilor de informare marcate cu Colinele Transilvaniei, se urmează marcajul banda roșie

Locație: Sighișoara.

Mai multe detalii pe Visit-Mures.ro

Comentează cu Facebook