fbpx

Trei parale – concert @ Noaptea Muzeelor 2022

SCENA ENESCU-Palatul Culturii – Sâmbătă ora 21

Pentru concertul de Noaptea Muzeelor grupul a pregătit o selecție din numeroasele sale repertorii. Prin urmare pregătiți-vă pentru un program divers în care vor răsuna cântări boierești valahe, muzici pastorale din Carpați, piese evreiești din Moldova de altădată sau exotice ritmuri dobrogene. Se vor împleti sunete de fluiere, cimpoaie, cobze, de vioară și percuții tradiționale.

Trei parale este un grup revivalist bucureștean, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).

Formația lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale în parte publicate pe compact-discuri: Bazar (muzici urbane de sec. XIX din Moldova și Valahia), Ciobanul care și-a pierdut oile (cântări de origine pastorală), România. 100 de minute (călătorie sonoră în România de acum 100 de ani).

Interpreți:
Florin Iordan: cobză, cimpoi
Danil Pop: Voce, fluier, dairea
Mihai Balabaș: vioară
Beatrice Iordan: cobză, contrabas

Grupul a participat în ţară la numeroase festivaluri medievale (Sighisoara, Mediaş, Braşov, Iaşi, Suceava) şi de muzică veche (Bucureşti, Miercurea Ciuc), la festivaluri de jazz (Green Hours International Jazz Fest) şi world-music (Sibiu) şi la festivaluri dedicate muzicii clasice (Festivalul muzicii româneşti, Filarmonica Iasi).

De asemenea formaţia a participat la câteva festivaluri în străinătate: Hradne Huky Banska Bystrica, Slovacia 2017 si 2016, Intercultural Art Dialogues Days, Istanbul-Turcia 2017 și 2011, London Book Fair 2014, Europe in Langenfeld, Langenfeld, Germania 2013, The Culture of Peace Festival, Tel Aviv-Israel 2012, Kocsonya Fesztival, Miskolc-Ungaria 2012, DUNA PARTY, Budapesta-Ungaria 2011, “Mikołajki Folkowe” International Folk Festival Lublin-Polonia 2010.
Muzica formației este prezentă pe coloana sonoră a unor filme ca Aferim! (2015) sau Chira Chiralina (2014).

Discografie:
Bazar, Green Records, Bucureşti, 2008
Bazar. Cântece din veacul al XIX-lea (partea a II-a) Ethnophonie, Bucureşti 2012
Ciobanul care și-a pierdut oile Asociația “Pe-un picior de plai” București 2015

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW