Azomureș lansează oficial 3 tipuri noi de îngrășământ complex, de tip NP și NPK, parte din strategia de dezvoltare a companiei.

Provocările care stau în fața sectorului agricol sunt cele de a răspunde cerințelor crescânde de hrană ale omenirii și, în același timp, să asigure creșterea eficienței economice a fermelor agricole, concomitent cu prezervarea mediului înconjurător. Este unul dintre motivele pentru care cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, Azomureș Tîrgu Mureș, a realizat în ultimii ani progrese notabile în ceea ce privește dezvoltarea de produse noi, adaptate actualelor condiții climatologice, dar și cerințelor fermierilor români. Susținem dezvoltarea sustenabilă a fermelor agricole și folosirea rațională a îngrășămintelor, fiind conștienți de provocările pentru anii care urmează și de necesitatea fermierilor de a obține mai mult, având la dispoziție resurse mai puține.

Departamentul intern de Cercetare-Dezvoltare, împreună cu echipa de specialiști agronomi și, în colaborare cu mediul academic a dezvoltat noi produse din gama îngrășămintelor complexe:

– NPK 14:14:14 + Kieserit (4MgO+7SO3)
– NP 18:18 + Kieserit (5MgO+10SO3)
– NP 20:20 + Zinc (0,05Zn)

În ultimii ani Azomureş a promovat intens necesitatea asigurării unei fertilizări echilibrate, raţionale, astfel încât plantele să se dezvolte armonios. Consumul de NP şi NPK în România creşte constant, semn că fermierii au înteles necesitatea utilizării unor formule de îngrăşăminte echilibrate care să conţină toate elementele nutritive (N, P, K, Mg, S, dar şi microelemente ca Zn), Azomureş fiind lider incontestabil, cu o cotă de piaţă de peste 40% pe acest segment de produse.

Primele inovaţii aduse pe piaţă au fost sorturile noi de îngrăşăminte complexe cu formule echilibrate şi îmbogăţite, printre care amintim 14:14:14+4MgO+7SO3 și 18:18+5MgO+10SO3, două produse care deja au notorietate în piață, unde S si Mg sunt extrase din Kieserit. Roca de tip Kieserit este un produs 100% natural, care conţine în compoziţie 32% SO3 solubil în apă şi 16% MgO. Gama de fertilizanți obținută pune în valoare rolurile și efectele sulfului și magneziului, îmbunătățirea cantitativă și calitativă a produselor obținute, sporește efectul și valorificarea elementelor esențiale deținute (NP și NPK), manifestă superioritate față de introducerea sulfului din sulfatul de amoniu cu efecte acidifiante pentru soluri. Magneziul este responsabil pentru procesele de fotosinteză. Testele au dovedit faptul că lipsa magneziului poate duce la scăderi de producţie de până la 10-15%, din cauza obstrucţionării fotosintezei.

“Ca să faci o producţie de peste 4 tone pe hectar la rapiţă, ai nevoie de 40 de kilograme de sulf/ha. De când combinatul de la Tg Mureş, face reţeta cu NPK 14:14:14+MgO+SO3, e în exclusivitate îngrăşământul pe care îl folosesc la fertilizarea de bază la rapiţă. Formula aceasta de NPK a funcţionat bine în ultimii ani” declară fermierul Radu Jolta, din județul Bihor.

Din luna martie a acestui an, Azomureș a început să producă un nou sort cu azot şi fosfor, în cantităţi echilibrate, dar îmbogăţit cu zinc, şi anume NP 20:20+0,05Zn. Este o formulă concepută special pentru cultura porumbului. Planta este mare consumatoare de zinc, mai ales atunci când fermierii cultivă hibrizi performanţi. Zincul este esenţial pentru activarea enzimatică a proceselor de creştere ale porumbului, determinate prioritar de azot şi fosfor. Are o serie de efecte în fotosinteză şi în sinteza clorofilei, în formarea proteinelor şi a cloroplastelor şi se asociază cu azotul, cu fosforul si cu alte elemente în asigurarea integrităţii celulelor plantelor. De asemenea, este implicat în reglarea regimului fosfatic al plantelor şi fosforilarea hidraţilor de carbon. Pentru cultura porumbului, aceste efecte sunt esenţiale fiind o specie cunoscută ca mare consumatoare de zinc, iar consumul de zinc sporeşte la majoritatea hibrizilor performanţi pe măsura fertilizării cu îngrăşăminte complexe de tip NP şi NPK.
Produsul a fost deja testat în mai multe loturi amplasate în diferite regiuni ale ţării, rezultatele fiind semnificative, atât din punct de vedere cantitativ, dar şi economic. Sporurile de producţie înregistrate sunt peste 1 tonă/ha.

“Cred că NP 20:20 cu Zinc va avea viitor. Având în vedere că anul acesta s-a dovedit eficient, voi cultiva o suprafaţă suficient de importantă cu acest complex. Zincul este un element de care porumbul are nevoie pentru dezvoltare, pentru înrădăcinare, pentru dezvoltarea ştiuletului şi îl dădeam sub formă de fertilizant foliar în vegetaţie. Acum e bine că există un fertilizant solid cu zinc, cum e sortul de la Azomureş, pentru că se poate aplica încă de la fertilizarea de bază şi nu mai venim cu o trecere în vegetaţie. Îl aplicăm şi lângă sămânţă.” declară Gheorghe Cozma, fermier din judeţul Iaşi.

În portofoliul de produse Azomureş se regăseşte sortimentul fertilizant lichid cu azot, sub denumire comercială UAN, care este o soluţie echilibrată din azotat de amoniu şi uree. Având în vedere că UAN-ul are avantaje multiple în comparaţie cu îngrăşămintele solide cu azot, Azomureş va susține și promova utilizarea acestuia. Vorbim de o distribuţie mai uniformă, aplicare şi manipulare mai uşoară, absorbţie mai rapidă de către plante, fiind cea mai eficientă cale de a asigura necesarul de azot pentru culturile vegetale. Este un fertilizant utilizat cu succes în intreaga lume, dar aici în România, în ciuda avantajelor produsului, mulţi încă îl privesc cu reticenţă din cauza limitărilor logistice. Deși există niște costuri logistice inițiale, acestea vor fi repede amortizate prin sporul de producție obținut.

“Mulţi fermieri privesc cu reticenţă ideea de a folosi un îngrăşământ lichid. Eu cred că e doar frica de necunoscut. Dacă făceam o tehnologie cu uree şi azotat de moniu ajungeam, la grâu, la o medie de producţie de cel mult 5 tone/ha. Nu ajungeam la 6,2 tone/ha, în medie, ca acum. Pe unele sole obţinem şi 8,1 tone/ha. Faptul că folosim îngrăşământ lichid ne permite un spor de producţie. Se distribuie mai uniform şi se absoarbe mai bine de plante” declară Antonio Mucci, fermier judeţul Teleorman.

Specialiştii din Azomureş lucrează în continuare la crearea de noi produse în funcţie de cerinţele fermierilor. Pe viitor, se garantează fermierilor siguranţa că vor avea la dispoziţie un îngrășământ mai calitativ şi mai performant, eficient atât din punct de vedere economic, dar şi agronomic.

Despre Azomureş

Cu o istorie de peste 50 de ani, Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte minerale pentru agricultura din România. Este singurul producător de Uree granulată din Sud-Estul Europei şi singurul producător de îngrăşăminte complexe de tip NP şi NPK din România. Construcţia instalaţiilor de pe platforma de la Tîrgu-Mureş a început în anul 1962 şi s-a desfăşurat în mai multe etape, ocupând astăzi o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, în partea de Sud-Vest a oraşului. În primăvara anului 2012, combinatul Azomureş a fost preluat de grupul Ameropa, integrator de inputuri agricole la nivel mondial. În perioada 2012 – 2016, în vederea creşterii capacităţilor de producţie şi pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, Ameropa a investit peste 250 milioane Euro în modernizarea instalaţiilor şi a condiţiilor de lucru.
Astăzi, Azomureş este o platformă industrială modernă, având un standard care presupune un loc de muncă sigur, care respectă pe deplin reglementările de mediu şi care asigură în mod constant produse de o foarte bună calitate pentru fermierii din România.
Livrarea îngrăşămintelor către fermierii români se face printr-un sistem de distribuţie stabil şi solid, care acoperă toate regiunile agricole din România şi alături de care, în ultimii ani, Azomureş a contribuit la dezvoltarea agriculturii locale, fiind lider incontestabil pe piaţa agricolă românească.

21 noiembrie 2018 Biroul de presă Azomureș

CARACTERISTICI TEHNICE PRODUSE AZOMUREȘ

NP + Kieserit
18:18+5MgO+10SO3

Caracteristici
Aspect
Azot total
P2O5 total
P2O5 solubil în apă
P2O5 solubil în acid citric 2%
SO3 solubil în apă
MgO
pH
Conținut de apă
Granulație granule colorate
18 %
18 %
63 %
98 %
10 %
5 %
min 4,5
max 0,6 %
1-4 mm min 95 %

NPK + Kieserit
14:14:14+4MgO+7SO3

Caracteristici Cerinţe tehnice
Aspect
Azot total
P2O5 total
P2O5 solubil în apă
P2O5 solubil în acid citric 2%
K2O solubil în apă
SO3 solubil în apă
MgO
Conținut de apă
Granulație granule colorate
14 %
14 %
63 %
98 %
14 %
7 %
4 %
max 0,6 %
1-4 mm min 95 %

NP + Zinc
20:20+0,05Zn

Caracteristici Cerinţe tehnice
Aspect
Azot total
P2O5 total
P2O5 solubil în apă
P2O5 solubil în acid citric 2%
Zn
Conținut de apă
Granulație granule colorate
20 %
20 %
63 %
98 %
0,05 %
max 0,6 %
1-4 mm min 95 %

UAN
Îngrășământ lichid

Caracteristici Cerinţe tehnice
Aspect
Azot total
Azot din azotat
Azot din uree
Biuret
Alcalinitate, NH3
Densitate (150 C)
pH
Punct de cristalizare lichid incolor până la galben
32 %
15.5 %
16.5 %
max 0,5 %
max 0,1 %
min 1,320g/cm3
7,5 ± 0,5
00 C

Comentează cu Facebook