Trei zile de bucurie pentru ludușeni

DSC06551După o perioadă de timp nefavorabil cu ploi și temperaturi scăzute, soarele le-a zâmbit ludușenilor care au participat timp de trei zile la o sărbătoare tradițională dedicată lor. De data aceasta, activitățile specifice unei asemenea sărbători au avut ca loc de desfășurare zona pieței săptămânale și a Sălii de sport, lăsând Bulevardul menirii sale, adică aceea de arteră rutieră.
Distracție pentru toți
Vineri a fost o zi dedicată nostalgiei, a iubitorilor de muzică ușoară cântată în deceniile trecute. În recitaluri extraordinare au cântat Stela Enache, Alexandru Jula, Carmen Trandafir și Daniel Iordăchioaie, concert urmat de KAYA SHOW BORN THEM ALL TOUR 2014, spectacol cu foc și efecte speciale după care tinerii au încins dansul până la ora 24 într-o discotecă în aer liber. Pentru cei mici, sărbătoarea a fost dominată de concursuri de desene pe asfalt, concursuri de biciclete, face paiting, modelare de baloane, concursuri de cultură generală, Karaoke și concurs „Copiii au talent”. Pentru adulți de mare interes au fost momentele oferite de sponsorul URSUS prin concursurile specifice.
Deschiderea festivă
Sâmbătă după amiază, organizatori și invitați, au fost prezenți pe scenă pentru a saluta pe locuitorii orașului și pe cei veniți din localitățile apropiate. Primarul Cristian Moldovan, în convalescență după o complicată intervenție chirurgicală a rostit cuvinte emoționante îndelung aplaudate de cei prezenți.
„Cu două trei săptămâni în urmă nu credeam că voi ajunge pe această scenă pe care sunt reprezentanți ai tuturor partidelor politice din oraș, ceea ce dovedește că vrem să fim uniți, să colaborăm pentru binele celor care ne-au dat votul de încredere”. Într-adevăr, au fost prezenți pe scenă deputatul Florin Urcan, senatorul Akos Mora, KiSs István, Ioan Bungardi, preoții Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Constantin Savu, Viorel Ormenișan, Mihai Cercel și Kali Szabolcs. Primarii Ioan Nicoară-Iernut, Alexandru Măgheran-Sînger și Halmagyi Zoltán –Ațintiș au fost alături de primarii localităților din Ungaria Urhida – Bognar Jozsef și Ludas-Somlai György, localități înrudite cu orașul Luduș. Dintre consilieri au fost prezenți Liviu Botezan, Luminița Boca, Claudia Botezan, Ioan Bungardi, Enyedi Mihai, Olimpiu Hărțăgan, Anda Oniță, Pap Andrei, Gelu Puia, Ioan Rad, Paula Stîna, Ciprian Turdean. Executivul primăriei a fost reprezentat de Sorinel Tripon, Daniel Șofron, Cornel Luca, Cornel Boitoș, Cristian Tripon.
În această ambianță, primarul Cristian Moldovan i-a premiat pe medaliații de la Campionatul Național de Skandenberg și pe elevii care au avut rezultate bune la olimpiadele școlare. Au primit aprecieri laudative și Anca Bungardi și Daniel Șofron, inițiatorii unui proiect european prin care 85% din cheltuielile Festivalului sunt plătite din bani europeni.
Senatorul Akos Mora a spus că „Primarul arată deschidere, toleranță și bunăvoință față de toată lumea pentru binele orașului și a locuitorilor săi și această sărbătoare a Ludușului ne face mai uniți, mai puternici pentru viitor”.
Primarul Bognar Jozsef din Urhida a spus că relația dintre cele două comunități este foarte bună din anul 2009 de când a fost semnat actul de înfrățire. Ludușul se dezvoltă frumos, iar schimbul de experiență pe care l-am făcut la Primărie este benefic pentru ambele părți”.
După ce a venit pentru prima dată în Luduș în anul 2002, primarul Somlai Gyorgy din Ludas îi consideră pe ludușeni prieteni vechi. „La Primărie am avut discuții pe teme comune, de realizare a unor proiecte europene prin care să accesăm fonduri pentru dezvoltare. Experiența noastră poate fi benefică și pentru ludușeni”, a spus Somlai.
Muzică pentru toți
DSC06634Sâmbătă după-amiază a fost ziua dedicată muzicii tinere. Au participat în recitaluri extraordinare DJ Sava &Raluka, Timea Fekete, Bianca Boar, formația ICAR, Kristof Katalin es Milan, formația PROCONSUL și GUESS WHO, concert încheiat cu un foc de artificii.
Duminică au cântat soliștii de muzică populară Gabi Stanciu, Livia Sorlea, Ciprian Picovici, Ducu Cărăneanț, Alina Zanc, Felicia Pol, Teodora Suciu, Roxana și Septimiu Pop, Ovidiu Nechita, Delia Molnar, Monica Pârlea, Iulia Szep, Valentina Teanc, Tiberiu Furnea și Kiss Ildiko într-un spectacol organizat de MUSIC TDR SHOW Cluj-Napoca, Ioan Gorgan și Radio Transilvania Luduș, Dan Ludușan.
Remarcăm activitatea discretă dar sigură a jandarmilor conduși de căpitanul Gheorghe Vântu, a Poliției Naționale, cms.-șef Dorin Nistor și a Poliției locale, Cornel Boitoș care au vegheat ca distracția ludușenilor să nu fie umbrită de niciun nor al depășirii bunului simț.

Ioan A. BORGOVAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.