Triplu eveniment cultural la Luduş

Un eveniment mult aşteptat de adevăraţii iubitori ai culturii din oraşul Luduş a avut loc miercuri, 4 octombrie 2018 în Sala Mare a casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”. Triplul eveniment cultural a fost organizat de Primăria oraşului Luduş şi Consiliul local cu sprijinul preşedintelui Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureş, Mircea Dorin Istrate.

Două cărţi şi o expoziţie

Din nou, şi cu această ocazie, prof. Ana Pandrea a moderat cu harul deosebit pe care îl deţine o întâlnire de suflet a luduşenilor cu col. (rtg) Gheorghe Bănescu Musceleanu, autorul volumului „Demers pentru adevăr II. Din culisele serviciilor secrete româneşti, dosarul Comoara din deal, Sighişoara 1969”, al albumului aniversar dedicat sărbătorii a 100 de ani de la Unirea cea Mare denumit „Transilvania – leagăn şi scut al Daciei străbune – România” şi al Expoziţiei grafice intitulată „Transilvania în lemn şi piatră de-a lungul istoriei noastre milenare”. La acest volum, grafica aparţine talentatului artist plastic Horea Remus Epure. Despre autorul Gheorghe Bănescu Musceleanu a vorbit Dorin Mircea Istrate făcând şi o prezentare a operei celui care a activat în Serviciile secrete româneşti de dinainte de 1989 şi a participat activ la salvarea unor documente de valoare excepţională din patrimoniul naţional, documente emise şi semnate de Mihai Viteazul în anii 1599-1600 şi vizate de servicii secrete străine şi de negustori de artă. Într-o expunere interesantă , colonelul Gh. Bănescu şi-a amintit de anul 1964 când şi-a început activitatea în Luduş, apoi a dat amănunte, câte se puteau, despre munca, de cele mai multe ori necunoscută de masele largi, a ofiţerilor de contraspionaj.

În cuvântul său, primarul Cristian Moldovan a făcut aprecieri despre fenomenul cultural din oraş şi a conferit o diplomă de excelenţă autorului celor două cărţi.

La rândul său, Dorin Mircea Istrate a acordat câte o diplomă de suflet primarului Cristian Moldovan şi prof. Ana Pandrea pentru merite în propagarea culturii în oraş. Cu contribuţii interesante şi la obiect au intervenit Marian Balea, Rodica Olteanu, Teofil Petrovan, Antoniu-Ioan Berar şi solistul Mihai Poşteanu s-a încheiat o frumoasă şi instructivă zi, evident după ce col. (rtg) Gheorghe Bănescu Musceleanu a acordat autografe pe cele două volume prezentate.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook