Turiştii, așteptați în Harghita de Paști

În Harghita, ficiorii merg la ,,stropitul fetelor”

În Harghita, ficiorii merg la ,,stropitul fetelor”

Turiştii din România şi Ungaria sunt aşteptaţi să-şi petreacă sărbătorile pascale în pensiunile din Harghita cu bucate tradiţionale şi programe speciale, atât Paştele ortodox, cât şi cel catolic fiind celebrate, în acest an, în aceeaşi zi.

Praid

Unele dintre cele mai căutate pensiuni sunt cele aflate în zona Praid, unde turiştii vin pentru relaxare şi pentru a face tratament în salina din localitate.
Reprezentanta unei agenţii de turism din Praid, Laszlo Ildiko, a declarat că gradul de ocupare a pensiunilor din zonă este de 70-75%, în vreme ce în centrul localităţii nu se mai găsesc locuri de cazare. Cei mai mulţi turişti sunt din România, dar există şi rezervări făcute de turişti din Ungaria care îşi vor petrece Paştele în această zonă. Laszlo Ildiklo a spus că de pe masa festivă nu vor lipsi ouăle roşii, mielul umplut sau cozonacul şi, în premieră, va fi pregătită o ,,pâine a soarelui”, care va avea forma florii soarelui şi ,,va fi umplută cu seminţe şi şuncă”.
Preţurile practicate de pensiunile din zona Praid pornesc de la 55-60 de lei pe zi, cazare, şi ajung până la peste 100 de lei, în funcţie de categorie.

Valea Ghimeşului

Şi la pensiunile de pe Valea Ghimeşului se fac ultimele pregătiri pentru sărbătorile pascale. Zona este una deosebit de frumoasă şi mulţi turişti au ales să sărbătorească aici Învierea Domnului.
Csillip Arpad este proprietarul unei pensiuni din Valea Rece şi afirmă că toate locurile de cazare au fost ocupate de Paşte de turişti din Bucureşti, Iaşi sau din Ungaria. Oaspeţilor li s-au pregătit programe speciale, ei putând să vopsească şi să încondieze ouă sau să frământe cozonaci, împreună cu angajatele pensiunii. Csillip Arpad a spus că turiştilor li se pregăteşte pentru masa de Paşte miel la cuptor, drob sau pâine umplută cu ciolan afumat, o specialitate a acestei pensiuni. De asemenea, în a doua zi a Paştelui catolic, turiştii vor putea vedea obiceiul ,,stropitului fetelor”, foarte iubit în zonă.
,,Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile, iar turiştii vor avea parte de bucate tradiţionale, specifice zonei, vor putea să vopsească şi să încondeieze ouă, dar vor putea merge cu noi la stropit în satele din împrejurimi şi vor participa şi la o petrecere”, a declarat Csillip Arpad.
Preţurile practicate la această pensiune sunt cuprinse între 30 şi 60 de euro pe zi, all inclusive.

Băile Tuşnad

În staţiunea Băile Tuşnad jumătate dintre locurile de cazare din pensiuni sunt ocupate, interesul turiştilor fiind destul de ridicat, a precizat primarul Albert Tibor. El a subliniat că înainte de sărbători turiştii pot mânca preparate de post, iar de pe masa de Paşte nu vor lipsi ouăle roşii, mielul şi palinca. De asemenea, centrul wellness din staţiune, deschis în această iarnă, va avea program prelungit pentru a sta la dispoziţia tuturor celor care doresc să se relaxeze după o masă copioasă.
Tarifele în staţiunea Băile Tuşnad sunt cuprinse între 350-700 de lei, pentru trei zile, all inclusive, în funcţie de categoria pensiunii.

Borsec

Un interes mai mic se manifestă pentru staţiunea Borsec, unde doar aproximativ 30% din locurile de cazare sunt ocupate. Preşedintele Asociaţiei de Turism din Borsec, Sarpatki Melania, a declarat că turiştii care au ales să-şi petreacă sărbătorile pascale în staţiune vor putea vizita împrejurimile şi peşterile din zonă, însoţiţi de un ghid, dar se vor putea relaxa şi la minicentrul de tratament cu apă minerală, ,,Baia O-Saros”. Bucatele pascale vor fi ,,specific ungureşti”, iar pentru un pachet de patru zile şi trei nopţi, tarifele pornesc de la 100 de lei pe zi cazare şi ajung la 280 de lei cu demipensiune şi masă festivă.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.