UDMR caută ajutor la românii din diaspora

borbely laszloVicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă de presă, că intenţionează să discute cu comunităţile româneşti din diaspora pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti europene pentru protecţia drepturilor minorităţilor naţionale, promovată împreună cu Uniunea Federală a Minorităţilor Naţionale din Europa (FUEN).

‘Atunci când am fost ales preşedintele Comisiei de Politică Externă, le-am spus colegilor din comisie să fie siguri că voi cel mai fervent susţinător al comunităţilor româneşti din diaspora. De ce? Pentru că sunt minoritar şi cunosc foarte bine această stare, a unei minorităţi dintr-o ţară. Noi, în afară de faptul că ne-am consultat cu minorităţile naţionale din România, o să continuăm aceste discuţii cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din afara graniţelor României, pentru că noi considerăm că este foarte important să avem o solidaritate şi îi ajută şi pe ei’, a arătat Borbely.

Acesta a dat exemplul Serbiei, în privinţa căreia susţine că au existat discuţii la nivelul Guvernului României şi a Preşedinţiei în ceea ce priveşte intrarea sârbilor în Uniunea Europeană, arătând că ‘România va fi foarte atentă la îndeplinirea unor criterii faţă de comunitatea românească din Serbia’.

‘Iată că aici putem face front comun, putem să ne dăm mâna în ceea ce priveşte această iniţiativă cetăţenească şi vom organiza, probabil, o întâlnire specială, unde vom invita românii din diaspora. Românii din diaspora au probleme serioase, exemplu fiind Serbia’, a susţinut Laszlo Borbely.

El a precizat că, în cadrul seminarului despre minorităţi, care a avut loc miercuri şi joi la Târgu Mureş, cele 11 minorităţi din România participante, alături de minoritatea turcă din Grecia, au fost invitate să susţină Iniţiativa cetăţenească ‘Minority SafePack’, în care se solicită măsuri şi acte legislative care să promoveze şi să protejeze comunităţile minoritare autohtone şi naţionale, limbile regionale şi minoritare din Uniunea Europeană.

Borbely a precizat că niciunul dintre participanţi nu şi-a manifestat opoziţia faţă de acest document, aceştia urmând să se consulte cu membrii comunităţilor din care fac parte.

Vicepreşedintele politic al UDMR a mai spus că, dacă în cadrul Comisiei Europene se va accepta iniţiativa cetăţenească a UDMR şi a FUEN, care beneficiază şi de susţinerea Partidului Popular din Tirolul de Sud, atunci iniţiatorii vor beneficia şi de sprijinul Partidului Socialist Ungar, dar şi a FIDESz, formaţiunea de guvernare din Ungaria.

Borbely a afirmat că minorităţile din UE sunt îngrijorate de conceptul de întărire a statelor naţionale care se vehiculează tot mai des de către formaţiunile extremiste şi de inexistenţa unui sistem de monitorizare a respectării drepturilor minorităţilor naţionale.

‘Ne îngrijorăm pentru că, la nivelul UE, din cauza cooptării partidelor extremiste în coaliţiile aflate la putere, apare tot mai des concepţia că trebuie să consolidăm statele naţionale şi nu trebuie să adoptăm o concepţie care să se bazeze pe regiuni. Dar în Europa există regiuni economice şi politice şi asta este direcţia în care trebuie să ne îndreptăm. Chiar dacă identitatea naţională este foarte importantă, vremea statelor naţionale a trecut’, a susţinut Laszlo Borbely.
Iniţiativa cetăţenească ‘Minority SafePack’ vizează o serie de domenii de acţiune precum Limbă, educaţie şi cultură; Politică regională; Participarea şi implicarea societăţii civile; Egalitate şi anti-discriminare; Media şi conţinut digital; Sprijin acordat minorităţilor naţionale.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Jos Mafia din invatamant. Este o rusie cum pensionari sunt favorizati impotriva cadrelor didactice tinere o sa strangem semnaturi si o sa ne platiti pagube morale si materiale plus prejudiciul adus tarii se va trasforma in pedeapsa penala cu oprirea pensiei voastre. Cu 20.000 de semnaturi si marturii impotriva voastra nimeni nu va mai scapa.
    procesul va ajunge la presa si curtea europeana o sa aduceti banii de acasa.
    Haideti sa deschidem un caz penal inspectoriilor din invatamant pentru favorizarea pensionarilor pe posturiile tinerilor profesori. Sa faca cineva un web sa adunam semnaturi cu 20.000 si cu sprijinul massmediei sa distrugem caracatita din invatamant sa plateasca penal cu inchisoare pe viata si confiscarea averilor acesti inspectori nerusinati din invatamant.
    De mafia din invatamant cine se ocupa tot noi poporul.Jos Mafia din invatamant. Rog deasemenea massmedia internationala sa ne sprijine.
    de javrele de inspectori din invatamant cine se ocupa cu eutanasiere.Opriti ceanura din invatamant, afara cu cianurile de inspectori corupti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.