Un nor financiar umbreşte „Raza de soare”

Asociaţia „Rază de soare” din Iernut a luat naştere din dorinţa de a fi alături de părinţii ai căror copii se confruntă cu nevoi speciale. Centrul de zi pentru recuperarea psihosocială şi reintegrarea în comunitate a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educative speciale (CES) a înseninat, de-a lungul anilor, viaţa unui număr însemnat de copii şi tineri din Iernut şi din localităţile apropiate.

Parteneriat cu Primăria

Prezentă la şedinţa Consiliului Local în care s-a aprobat bugetul pe anul 2012, Maria Anton, preşedinta Asociaţiei, a prezentat o informare în conformitate cu prevederile parteneriatului încheiat cu CL în anul 2011 pe o durată de cinci ani, din care am înţeles că suma alocată de la bugetul local a fost folosită pentru plata salariilor personalului, iar activitatea s-a desfăşurat conform planului propus. În bugetul anului 2011, pentru activitatea Asociaţiei a fost prevăzută suma de 20.000 de lei, dar s-au cheltuit numai cu puţin peste 15.000 de lei, acesta fiind probabil motivul pentru care în bugetul acestui an au fost prevăzuţi doar 19.000 de lei.

Dar, în acest an, altele sunt condiţiile. Mai întâi a crescut numărul de beneficiari de la 25 la 29, din care 75% sunt copii până la 18 ani, iar dizabilităţile acestora sunt severe şi în aceste condiţii se impune separarea serviciului de recuperare şi socializare pe două categorii de vârstă. Apoi, în acest an, se reacreditează serviciul social, adică Centrul va fi evaluat şi va primi avizul de funcţionare din partea comisiei Judeţene pentru Acreditarea Serviciilor Sociale în cazul în care se îndeplinesc toate cerinţele. Pentru aceasta, activitatea trebuie organizată pe vârste şi pe afecţiuni, cele trei categorii cuprinzând: Copii (12) cu afecţiuni uşoare şi moderate, cu activităţi specifice pentru ei; Copii (10) cu afecţiuni grave şi severe care au nevoie de servicii mai multe, terapie individuală în mod special, fiind vorba de copii cu autism, parapareze spastice, retard psihic sever; Tineri (7) de peste 18 ani care au nevoie de kinetoterapie, psihoterapie, activităţi de ergoterapie – recuperare şi multe altele.

Suplimentare de fonduri

În această perioadă la „Rază de soare” sunt angajate două persoane, un kinetoterapeut şi un psihopedagog special, dar aceştia nu pot acoperi toate necesităţile care decurg din programele de recuperare. În aceste condiţii, se impune angajarea unui pedagog de recuperare care să se axeze în principal pe activităţile cu tinerii. Pentru aceasta Maria Anton şi Maria Dorina Paşca din Consiliul de Administraţie al Asociaţiei solicită Consiliului Local Iernut o suplimentare cu 12.000 de lei a alocaţiei anuale. În condiţiile unui buget „subţirel”, comisia economică este de acord cu suplimentarea, dar şi cu angajarea unei persoane cu jumătate de normă. În final, consilierii au aprobat suplimentarea cu 6.000 de lei „până la vară, în august când se va schimba ceva”, suma fiind luată de la capitolul „Sport”. Încă o dată se adevereşte că „Rază de soare” există fiindcă în calea ei, ,,OAMENI minunaţi risipesc norii”, aşa cum cred copiii cu cerinţe educative speciale.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.