Un tânăr de 19 ani din Mureș a învins Kilimanjaro și vizează Everestul

Kovács Ákos, de 19 ani, unul dintre cei mai tineri membri ai expediției mureșene care a urcat pe cel mai înalt munte din Africa – Kilimanjaro (5.895 de metri) în urmă cu câteva săptămâni, spune că vrea să devină primul mureșean care cucerește Everestul , cel mai înalt munte din  lume, având 8.848 de metri.

Cei 15 membri ai expediției mureșene, conduși de șeful Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovács Zoltán Róbert, au susținut miercuri o conferință de presă în care au vorbit despre această experiență. Cel mai tânăr membru al expediției este Timea, de 17 ani, iar cel mai în vârstă are 65 de ani. Unii au fost în tandem tată-fiu, tată-fiică, unii se cunoșteau, alții nu. Între ei se numără și primarul din Livezeni, Bányai István. Ákos, în vârstă de 17 ani, fiul șefului Salvamont Mureș și voluntar la acest serviciu, este un tânăr temerar, care, după ce a învins Kilimanjaro, vizează Everestul .

“A fost greu, dar o superexperiență, în săptămâna pe care am petrecut-o pe munte a fost dificil, dar și fain. Am fost cu o echipă pe care am cunoscut-o de mult, de mult suntem prieteni și știu că cu ei am reușit să fac această probă, să urc pe vârful Kilimanjaro. Cel mai greu pot să zic că a fost ultima noapte, când a trebuit să ne trezim la ora 12 și până la 6-7 dimineața a trebuit să ajungem pe vârf, din cauza meteo. Pentru mine, aceasta a fost cel mai greu, deoarece deja am fost pe o înălțime unde corpul nu a funcționat cum trebuie , cum m-am simțit eu în oraș. Eu am crescut pe munte, copilăria mea a fost lângă mine muntele totdeauna și sper că niciodată nu o să fie din viața mea o parte când nu o să mai pot să ajung pe munte. Cel mai mare vis al meu e vârful Everest și sper să fiu primul mureșean care ajunge pe vârful Everest”, a spus Kovacs Akos.

Tânărul a dezvăluit că expediția pe Kilimanjaro a fost cadoul său de Bacalaureat și că fratele său, care nu a putut participa, a fost foarte nervos din acest motiv, dar probabil vor merge împreună într-o altă astfel de aventură pe cel mai  înalt munte din Africa.

“Tată-meu a fost acum 10 ani și de atunci este un vis al meu să ajung pe Kilimanjaro. Am primit cadou de Bacalaureat. Eu am cerut. Am fost pentru 4 ani sportiv de performanță și corpul meu a fost deja antrenat pentru așa ceva. Am făcut atletism. Și pe de altă parte sunt voluntar la Salvamont Mureș și cred că și aceasta a ajutat foarte mult”, a mai declarat Kovacs Akos.

Întrebat fiind la ce s-a gândit când a ajuns în vârf, el a răspuns că “chiar la nimic”.     

“Numai când am ajuns jos am putut să gândesc că am fost acolo și am reușit să fac acest lucru”, a conchis tânărul.

La rândul său, cel mai tânăr membru al echipajului, Fazakas Timea, de 17 ani, a spus că pentru ea a fost o mare provocare această expediție, dar i-a plăcut foarte mult și crede că vor continua împreună și pe alte vârfuri.

“Cel mai important lucru pentru mine a fost că am vrut să fac asta, m-am gândit să fac și niciodată nu m-am gândit că nu pot să-l fac. A fost cineva care mi-a spus că nu pot și atunci asta a fost o provocare căreia nu i-am putut rezista și am arătat că pot“, a declarat Timea, arătând că pe parcursul taberelor de jos a fost foarte OK, nu a simțit oboseală fizică sau psihică, dar ziua în care au cucerit vârful a fost cea mai grea, “o provocare mare care totuși a fost depășită“.

Ea a arătat că a mai urcat pe munte, dar nu la altitudini foarte mari, iar când a ajuns în vârf nu a mai contat nimic, doar satisfacția că a reușit. Întrebată ce spun despre această reușită colegii ei de liceu, Timea a răspuns că toți cei care au știut sunt mândri.

Comentează cu Facebook