Zeci de angajatori amendați pentru munca la negru

munca la negruPe parcursul celor 21 de zile lucrătoare din luna ianuarie, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş au derulat 131 de acţiuni de control la nivelul angajatorilor de pe raza judeţului, reuşind să depisteze 49 de persoane care lucrau fără a avea forme legale, în două cazuri fiind întocmite sesizări penale.

‘În perioada 3-31 ianuarie, Serviciul Control Relaţii de Muncă a efectuat 131 de controale având ca scop depistarea muncii nedeclarate, care au avut ca rezultat identificarea a 49 de persoane ce lucrau fără forme legale. În urma controalelor, inspectorii ITM Mureş au sancţionat, în total, 63 de angajatori, dintre care şase angajatori pentru muncă la negru. Totodată, în perioada de referinţă au fost întocmite două sesizări către Parchetul Târgu Mureş, de constatare a infracţiunii pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contract individual de muncă’, a declarat, vineri, Andrei Mureşean, şeful ITM Mureş.

Potrivit acestuia, valoarea totală a amenzilor aplicate în urma controalelor s-a ridicat la 184.100 de lei, din care 80.000 de lei pentru muncă la negru. Mureşan a mai precizat că, în cursul lunii ianuarie, inspectorii ITM Mureş au aplicat 73 de sancţiuni contravenţionale angajatorilor controlaţi, dintre care 45 avertismente şi 28 amenzi.

Potrivit conducerii ITM Mureş, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii ITM Mureş au efectuat 89 de controale, în urma cărora au fost constatate 80 de deficienţe şi au fost aplicate 75 de avertismente şi trei amenzi, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 25.000 de lei. Tot pe parcursul lunii ianuarie au avut loc şase accidente de muncă, toate soldate cu incapacitate temporară de muncă. ‘În această perioadă au fost achiziţionate patru registre zilieri, au fost comunicate 2.664 de poziţii în registrele de evidenţă a zilierilor şi au avut loc trei concedieri colective în domeniile: construcţii, silvicultură şi televiziune’, a mai precizat Mureşan.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.