Ziarul “Unirea” din 1 Decembrie 1918 va fi distribuit publicului de Ziua Națională, la Târgu Mureș

O mie de exemplare ale ziarului “Unirea”, apărut în 1 Decembrie 1918, vor fi împărțite de Ziua Națională publicului la Târgu Mureș, momentul fiind gândit în ideea de a introduce oamenii în atmosfera și spirutul acelui moment istoric al Unirii.

Potrivit consilierului responsabil din partea Consiliului Județean Mureș pe programul cultural al Zilei Naționale, Mihaela Iordache, ziarul va fi distribuit gratuit către public, care va putea astfel să lectureze înscrisurile acelei vremi.

“Vom împărți un ziar – ziarul Unirea, de la 1 Decembrie 1918, așa cum era scris atunci, așa cum apare, cu acele articole. Avem acolo un program al Marii Adunări Naționale, niște versuri, o circulară către greco-catolicii de atunci și mai multe notițe, pe care le veți putea citi când se vor împărți în centru, publicului, în mod gratuit, absolut, câte un exemplar”, a declarat Iordache.

Potrivit acesteia, ziarul a fost adus de la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca, prin Biblioteca aflată în subordinea Consiliului Județean Mureș și, dacă cele 1000 de exemplare nu vor ajunge, vor fi suplimentate.

Momentul va fi precedat de rostirea Rezoluției Unirii de la Alba Iulia, de către actorul Naționalului din Târgu Mureș Nicu Mihoc. Documentul, aflat pe un pergament, a fost adus de la Muzeul Național de Istorie a României din București.

“Avem această rezoluție foarte importantă pentru noi toți, va auzi toată lumea cum suna și ce anume au trecut oamenii vremii în acea rezoluție”, a mai arătat Iordache.

Comentează cu Facebook