fbpx

Zilele Drapelului Național

  În spațiul generos oferit de Centrul cultural-educativ Eden, în Complexul „Mureșul”, își dau intalnire, de această dată, trei asociații civice având drept deziderat acțiuni cultural-istorice, Clubul gazda. Președinte conf. univ. Avram Tripon, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Mureș, președinte col (r) Ioan Cocian și Asociația Eagles 09 a Personalului din Forțele Speciale, presedinte col (r) Ioan Negru, inimoșii membrii ai asociațiilor dorind să fie alături de târgumureșenii de toate vârstele, în momente care marchează pregnant identitatea naționala și viața cultural-socială târgumureșeana. În cadrul întălnirilor la centrul Eden, în pragul aniversării Zilei Drapelului Național și al sarbătoririi iiei romanești, vor vorbi despre simbolurile, valorile naționale, muzeograful Maria Ploeșteanu, împreună cu organizatorii și va fi prezentă o îndragită cusătoare din localitatea mureșeana Cristești, Reghina Maier, aflata de mulți ani in „breasla” celor care promovează cu suflet frumusețea satului romanesc și a obiceiurilor rurale. De asemenea, vor fi trecute în revista proiectele sociale și umanitare destinate copiilor și categoriilor socio-profesionale cu activitate în domeniul educației, pentru o societate deschisă tinerei generații. Întalnirile au loc in zilele 24-26 iunie și debutează în data de 24 iunie la ora 16, în spatiul Eden. 

  Legenda și „floare” a romanismului, cămașa tradițională este sarbatorită în ziua de 24 iunie și se recomandă deplin și generos ea însăși, prin plinatate de culoare și măiestrie.

  In data 26 iunie se aniversează Drapelului National, simbol al identității noastre alaturi de Stema Romaniei și de Imnul National. Potrivit celor mai vechi mărturii, împaratul bizantin Iustinian a înființat în anul 535 d.H. doua cetăți dunărene, Recidava și Literatta, locuite de luptători daci sub emblema stindard a strămoșilor, în culorile roșu, galben și albastru, alături de dragonul-lup, aceasta fiind prima atestare a prezenței celor trei culori în spațiul României de astăzi. În anul 1821, ele definesc drapelul de luptă sub Tudor Vladimirescu și primesc semnificatia cunoscută astazi: libertate – albastrul cerului, dreptate si belșug – galbenul ogoarelor și fratie – roșul sângelui vărsat de înaintași pentru a garanta viitorului o țară liberă și demnă. 

Guvernul provizoriu al Țării Românești stabilea prin decret, în luna iunie a anului 1848, că steagul național este format din cele trei culori, inițial ele fiind poziționate pe orizontală, trecându-se în scurt timp la dispunerea pe verticală.

  În anul 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza decretă definitiv tricolorul drept drapel oficial al Principatelor Unite, afirmând istoricele cuvinte: „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au nascut parinții și copiii voștri. Steagul este încă simbolul devotamentului, credinței, ordinei și disciplinei care reprezinta oastea”. 

Lia Vinteler, Asociatia Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Mures

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW