Ziua copilului în culori

1 (2)Centrul municipiul Reghin a fost decorat de copii, într-una din zilele săptămânii trecute. Într-o atmosferă de zile mari, printre baloane colorate și râsete zglobii trecătorii au putut vedea panouri împodobite cu colaje și picturi, desene pe asfalt și multă veselie.
Implicare
500 de copii din județele Mureș și Alba au sărbătorit săptămâna trecută la Reghin Ziua Filantropiei. Marţi 10 iunie Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, în parteneriat cu filiala reghineană a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă, cu Primăria municipiului Reghin şi Consiliul Local Municipal au organizat evenimentului intitulat „Ziua Filantropiei – Ziua Copilului în culori”, „ manifestare amplă care s-a derulat pe parcursul întregii zile. Programul a fost dedicat copiilor din aşezămintele sociale și casele de tip familial și a determinat o serioasă pregătire desfășurată de instituțiile implicate. Iniţiativa organizării la Reghin a sărbătorii , ajunse la cea de-a VIII-a ediţie, a aparţinut primarului Maria Precup care spune că a vrut astfel să impulsioneze și pe alți primari spre a-i urma exemplul, deoarece în fiecare localitate există copii care au nevoie de ajutor.
Bugetul total al evenimentului a însumat 59.800 de lei, iar contribuția Consiliului Local a fost de 26.300 de lei, sumă alocată prin votul unanim al aleșilor locali la ultima ședință de consiliu.
Se pare că aproape 900 de copii beneficiază la ora actuală de servicii sociale în judeţele Mureş şi Alba. Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba au în grijă 40 de centre şi aşezăminte pentru copii în cele două judeţe unde mai funcţionează și 18 case de tip familial care găzduiesc aproape 230 de copii.
Spectacolul
„Ziua copilului în culori” a început dimineața la ora 10, la Casa de cultură „Eugen Nicoară”, unde fiecare dintre cele peste 20 de așezăminte sociale prezente a pus în scenă un moment artistic. Spectacolul a fost încheiat de membrii trupei reghinene de street-dace Urban Elements care au încântat cu prestația lor dedicată tuturor copiilor veniți la sărbătoare. S-au aflat în sală alături de primarul Maria Precup și Părintele Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba – Sorin Chirilă, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş- Lorand Schmidt, președintele Consiliului Județean- Ciprian Dobre și membri ai Consiliului Local Municipal de la Reghin.
Arhiepiscopul a adresat câteva cuvinte despre iertare şi bunătate adăugând că a venit la Reghin pentru a aduce un omagiu majestății sale, copilul. Cei mici au primit apoi din mâna părintelui o iconiţă, iar aşezămintele sociale din care fac acești copii parte au primit de la primarul Maria Precup câte o diplomă.
Expoziție și baloane colorate
După spectacol, copiii au coborât în centrul orașului, unde pentru câteva ore a fost deviată circulația rutieră, astfel încât ei să se poată desfășura în voie. Participanții au făcut un tur al expoziției cu tema Lumea copiilor, fiind vorba de standurile așezămintelor sociale care au inclus panouri cu lucrări special pregătite de copii pentru această ocazie. Au desenat apoi pe asfalt și au socializat, împreună cu alți copii de la școlile din oraș, într-o atmosferă veselă și relaxată. La finalul acestor activități, pe un fond muzical adecvat, fiecare copil a lansat un balon colorat, după ce și-a pus o dorință, zborul celor 500 de baloane multicolore deasupra orașului fiind unul extrem de spectaculos.
Balul
Ziua copilului în culori a continuat la restaurantul Gliga, unde copiii au luat masa și au privit fascinați la dansul prezentat pentru ei de câteva perechi de la Gimnaziul reghinean „Mirona”. A venit apoi rândul lor la dans, ei fiind angrenați într-un bal mascat plin de imaginație și culoare. Au dansat și s-au distrat până spre seară, când ușor obosiți, dar mulțumiți și fericiți, s-au urcat în autocarele lor, după ce au primit câte un cadou și au plecat spre casă cu amintiri plăcute.

Emeşe ARDELEAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.