fbpx

Ziua în care Martie 90 a devenit istorie

27 septembrie 2020.

Este data pe care o putem trece în istoria orașului Târgu Mureș și în istoria României.

27 septembrie 2020.

Fie că îl denumim ”începutul unei noi ere”, fie că îi vom zice ”sfârșitul celor de 30 de ani negri”, cert este că ceva s-a schimbat la Târgu Mureș.

Soos Zoltan a fost votat masiv de români. Semne trans-etnice au mai fost când o parte dintre maghiari au votat regimul Florea. Dar nu știu cât de sinceră a fost acea opțiune, sau cât de ”cumpărată” cu ajutoare, chefuri gratuite și atenții minore. Nu cred în acel tip de vot dat.

Soos Zoltan a fost votat masiv de români. Cu alte cuvinte, noi am făcut un pas mare spre împăcarea istorică de care avem nevoie la Târgu Mureș. Atâtea voturi nu au putut fi cumpărate. Astea sunt voturi sincere, sunt voturile schimbării.

Din punctul meu de vedere, Soos Zoltan poartă această responsabilitate și va fi direct responsabil dacă la Târgu Mureș va fi pace și liniște și conviețuire normală între români și maghiari, sau totul se va transforma într-un fiasco interetnic.

Din punctul meu de vedere, Soos Zoltan poate să aibă o mie de probleme administrative de rezolvat – pe care le poate sau nu rezolva – dar dacă la acest examen al prieteniei eșuează, Târgu Mureș eșuează. Și nu știu dacă ne permitem în această viață încă un eșec. Eu sigur nu-mi permit, 20 de ani am scris și dezvăluit dedesubturile feudei Florea-Maior, nu știu dacă mai am putere să scriu 20 de ani despre complicatele relații inter-etnice din Târgu Mureș. De aceea, îl declar direct responsabil acum, în seara victoriei.

Sunt un tip optimist din fire și cum un amic zicea deunăzi, am darul de a crede în oamenii momentului, oamenii care pot face ceva bun și frumos. Azi sunt optimist. Mâine e o altă zi.

Cristian Teodorescu

bucuros că se schimbă orașul!

Comentează cu Facebook