Asumarea răspunderii pe descentralizare – o greşeală

harta_euroregiuniPrimarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, consideră că USL va face ‘o mare greşeală’ prin asumarea răspunderii pe proiectul referitor la descentralizare, că acesta nu respectă principiul autonomiei locale şi că o astfel de măsură trebuia luată prin consens, inclusiv cu formaţiunile din opoziţie.

‘Este o mare greşeală ceea ce face USL, să-şi asume responsabilitatea printr-o astfel de ordonanţă. În primul rând – şi îmi menţin poziţia – a fost făcută după chipul şi asemănarea preşedinţilor de consilii judeţene, este un cadou de Crăciun, pentru că nu respectă deloc principiul guvernării locale şi autonomiei locale, ci pur şi simplu îi îmboieresc, încât vor ajunge autorităţile locale să depindă şi să fie obstrucţionate, în obţinerea de fonduri, în obţinerea de proiecte. Cum trebuia făcut? Unu: consens! Un dialog corect, începând de jos în sus. Numită reformă administrativă. Şi ca prim punct – definită unitatea administrativă rentabilă, care trebuie să reziste sau nu’, a susţinut Dorin Florea, într-o conferinţă de presă.

Edilul crede că un alt element important care trebuia stipulat foarte clar, ‘într-un consens cu opoziţia’, este până la ce nivel se vor politiza structurile.

‘Nu mi se pare corect să fie conduse, acum, instituţii din birourile de partid’, a subliniat Florea. Acesta a spus că o astfel de lege trebuie făcută în aşa fel încât fenomenul să fie înţeles, ‘şi să nu creeze după aceea reacţie din partea opoziţiei, când aceasta va ajunge la putere’. ‘De aceea trebuia consens. E prea importantă măsura descentralizării. Părerea mea e că s-a compromis termenul de descentralizare, cum este compromisă definitiv funcţia de ministru. Demonetizat. Deci dacă vrei să jigneşti pe cineva, fă-l ‘trăiţi, domn’ ministru’ şi gata, l-ai liniştit. Exact cum s-a dus în derizoriu şi funcţia de ministru, s-a banalizat, s-a vulgarizat, exact aşa vor face şi cu descentralizarea. E părerea mea, pe care mi-o menţin pentru că n-am văzut auzit vocea primarilor pe nicăieri – ce mai vorbeşte Ghiţă Falcă, (edilul Aradului – n.r.) aşa, că se trezeşte vorbind. Dar nu cumva să credeţi că asta e descentralizare. Nici de vorbă’, a susţinut Dorin Florea.

Primarul municipiului Târgu Mureş a accentuat că Guvernul nu discută despre patrimoniu, nu se discută de o serie de regii şi că nu este normal ca CJ-urile să umble după patrimoniu, în condiţiile în care au rolul de coordonare, de control şi de sprijin a autorităţilor locale.

‘S-a creat o verigă care se doreşte mai puternică (…) Acum este entuziasm USL. Mâine va fi păruială USL. De regulă, unde au primar unii, au preşedinte de CJ ceilalţi. Gândiţi-vă că, în momentul în care s-a rupt USL, în clasa aceasta politică submediocră, gândiţi-vă ce războaie vor apărea şi cine va pica la mijloc, cine va fi afectat: cetăţeanul’, a mai spus Florea.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.