Cel mai bine conservat vas medieval de bronz cu trei picioare, la Muzeul Judeţean

Cel mai bine conservat vas din bronz din secolul al XVI-lea, care a reprezentat România în cadrul Expoziţiei Comorile României în China, aparţine Muzeului Judeţean Mureş şi a fost achiziţionat de la un colecţionar cu suma de 2.000 de euro, în urmă cu trei ani.

‘Există cinci-şase vase din bronz cu trei picioare în România, acesta este în cea mai bună stare. Noi l-am achiziţionat în 2013 de la un colecţionar privat şi a costat în jur de 2.000 de euro. Vase cu trei picioare turnate în bronz apar în secolul al XII-lea în Europa, fiind folosite până în secolele XVIII-XIX. În prima fază au aparţinut elitei societăţii, atât nobilimii, cât şi orăşenilor foarte bogaţi. Pe baza analogiilor şi a tehnicii cu care a fost turnată piesa noastră, aceasta a fost datată în prima jumătate a secolului al XVI-lea, este o piesă relativ timpurie. Probabil nu este de producţie transilvană, fiindcă aceste obiecte din bronz erau turnate mai ales în nordul Germaniei, unde exista o industrie foarte puternică în secolul al XV-lea – XVI-lea’, a declarat pentru AGERPRES Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Vasul mureşean se pare că este de import, fabricat în Germania, iar acesta şi alte comori ale Muzeului Judeţean Mureş – Fibula de la Suseni, unică în lume, un dulap renascentist, unicat în România şi un sigiliu medieval de secol XIV, găsit în 2010 în Cetatea Târgu Mureş – au reprezentat România în China alături de numeroase piese unicat provenite din 40 de muzee din ţară.

‘Vasele acestea din bronz sunt exportate şi ştim din înregistrările vamale din Braşov şi Sibiu că piese similare sunt importate din oraşe germane. Oraşele transilvane aveau relaţii mai strânse însă cu oraşele din zona sudică – Augsburg şi Nürnberg – de unde sunt importate cuţite şi alte piese din fier. Vasele cu trei picioare erau folosite pentru mâncare, fiindcă au pereţi groşi, rezistau mult timp şi se puteau repara uşor. Există vase cu urme de reparaţii, sunt foarte rezistente. În România există cinci-şase piese din Epoca Medievală, dar aceasta e cel mai bine păstrată. A fost selectat pentru expoziţia din China, fiind într-o stare foarte bună, are şi mânerul păstrat şi poate am ştiut cum să îl promovăm’, a precizat Soos.

Muzeul Judeţean Mureş deţine o colecţie de peste 300.000 de piese.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.