Wass Albert, confiscat la Şumuleu- Ciuc

10366246_508021912654499_2875198290108804505_nPotrivit lui Gheorghe Filip, purtătorul  de cuvânt al IPJ Harghita, sâmbătă au început cercetările împotriva unui cetăţean de 35 de ani din Miercurea Ciuc, de la care au fost confiscate 20 de tricouri şi 10 cărţi semnate de Wass Albert, scriitor maghiar condamnat la pedeapsa supremă, în contumacie, de un Tribunal din Cluj în 13 martie 1946, pentru crime de război. Poliţiştii au îndepărtat cărţile lui Wass Albert de pe tarabele vânzătorilor veniţi la procesiunea de la Şumuleu Ciuc, susţine ziarul Krónika din Ardeal. Agenţii au acţionat pe baza Ordonanţei de Urgenţă din 2002 potrivit căreia pe teritoriul ţării se interzice promovarea însemnelor fasciste, rasiste, xenofobe, precum şi a persoanelor care au comis fapte împotriva umanităţii. Poliţia

Cărţile au fost editate legal de editura Mentor din Tîgu Mureş, a spus Ferencz Kornélia

Managerul librăriei Corvina din Miercurea Ciuc.

Fostul director al Bibliotecii orăşeneşti din Odorheiu Secuiesc, actual colaborator, Szabó Károly, a declarat că într-adevăr exsită o listă neagră a cărţilor interzise în România, dar aceea cuprinde opere precum Mein Kampf de Adolf Hitler. Dacă un titlu ajunge pe lista neagră acest lucru imediat se comunică bibliotecilor, pentru a nu mai fi eliberat spre lectură publicului decât în scopul cercetării. E posibil ca şi operele lui Wass Albert să fi fost indexate, iar bibliotecile să nu fi fost anunţate, susţine fostul director.

Káli Király István, în schimb, redactorul – şef al Editurii Mentor a negat cu fermitate că Wass Albert ar fi ajuns pe lista neagră! Incidentul de la Şumuleu-Ciuc e rezultatul unui exces de zel, chiar un abuz de putere, consideră acesta.(EM)

 Sursa NOL

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.