Zi mare pentru maghiarii ludușeni

zi mare maghiaraAnul acesta, etnicii maghiari din oraşul Luduş au avut două motive pentru a se bucura de ziua de 1 septembrie. Au sărbătorit Ziua Recoltei în cartierul Avrămeşti după ce în centrul vechi al oraşului au participat la dezvelirea bustului care îl reprezintă pe Petőfi Sándor, poet şi revoluţionar maghiar.

An jubiliar

În acest an, se împlinesc 190 de ani de la naşterea celui care a rămas în memoria maghiarilor ca poet naţional şi revoluţionar, căzut, se pare, în luptele de la Albeşti-Sighişoara în anul 1849 sau, după alte surse, ar fi murit în Siberia unde ar fi fost deportat. Aghiotant al generalului Bem, Petőfi Sándor a fost înainte de toate un poet care a devenit cunoscut după publicarea primului volum de versuri în anul 1844, poezii cu subiect politic. Din cele spuse de Tóth Mária Orsolya am înţeles că poeziile lui Petőfi se caracterizează prin realism, umor, putere descriptivă şi o vitalitate specifică şi au un stil direct, inspirat de folclorul maghiar.

Festivitatea de dezvelire a monumentului a fost deschisă de Kiss István, viceprimar al oraşului şi preşedinte a filialei Luduş a UDMR care a spus: „Este cel mai important eveniment cultural din viaţa comunităţii maghiare din Luduş de la schimbarea regimului încoace. Până acum, niciodată, comunitatea maghiară nu a sărbătorit în spaţiu public. Această statuie este a tuturor luduşenilor şi nu este inaugurată împotriva cuiva”. Apoi, moderatoarea festivităţii, Kovács Ildikó Zsuzsanna a prezentat oficialităţile prezente: Kelemen Hunor, preşedintele UDMR; deputaţii Borbély László şi Kerekes Károly; Brassai Zsombor, preşedintele UDMR Mureş; Kocsis Csaba, preşedinte UDMR zona Luduş; consilierii locali Pap András şi Enyedi Mihai şi Fekete Kovács Levente iniţiatorul principal al proiectului;

Au onorat cu prezenţa lor Zsigmond Barna Pál, consulul Ungariei la Miercurea Ciuc şi Sorinel Tripon, city manager al oraşului Luduş. Monumentul a fost dezvelit de autorul sculpturii Simon Attila, consulul Zsigmond şi preşedintele Kelemen Hunor.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.