Accident de motocicletă şi linşaj la Sânzieni

Locul accidentuluiUn accident, asemenea celor multe ce se întâmplă pe drumurile patriei, agită încă spiritele chiar şi la o săptămână după producerea lui. Cei care au pierdut un prieten, o cunoştinţă în tragicul eveniment nu pot trece peste suspiciunea ce planează asupra evenimentelor.
Filmul cu încetinitorul
2.Sebestyén Attila  mort în accidentDuminică, 10 august, motociclistul, Sebestyén Attila de 37 de ani din Sovata, judeţul Mureş se afla împreună cu pasagera din spate, o femeie de 44 de ani, în drum spre Târgu-Secuiesc, venind dinspre Miercurea Ciuc. Pe raza localităţii Sînzieni, judeţul Covasna, într-o zonă locuită de 900 de romi, la un moment dat o minoră de 11 ani a ţâşnit pe drum fără să se asigure, vrând să traverseze pe un loc nepermis. Motociclistul încercând s-o evite, a pierdut controlul asupra direcţiei, s-a lovit de un zid, o roată fiind proiectată în acoperişul unei case. Minora şi pasagera motociclistului grav-rănite au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov. Motociclistul a fost declarat decedat în urma impactului. La scurt timp după accident a apărut un alt motociclist, tot din Sovata, cu o pasageră. Bărbatul de 28 de ani care a oprit ca să acorde ajutor accidentaţilor, a fost atacat de rudele fetei, bătut şi înjunghiat de mai multe ori, potrivit surselor din spitalul din Braşov unde a ajuns şi el.
Raportul poliţiei
Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Marin a declarat pentru szekelyhon, că au fost începute cercetările asupra accidentului, dar şi pentru găsirea vinovatului pentru vătămarea corporală gravă a celui de al doilea motociclist. Aceasta a mai adăugat că accidentul s-a produs într-o zonă locuită de romi, unde în 2009 a avut loc un alt eveniment tragic în care un conducător auto a pierdut controlul asupra maşinii, a trecut pe banda opusă direcţiei de mers, omorând doi adulţi şi un copil ce stăteau pe bancă în faţa casei, iar a patra victimă, o fetiţă de patru ani a decedat în spital ca urmare a impactului.
Marş de solidaritate pe două roţi
Evenimente după accidentMotociclişti din Miercurea Ciuc, Sovata, Odorheiul Secuiesc, Târgu-Secuiesc, din judeţulele Braşov, Harghita şi Mureş, dar şi din alte părţi din ţară au pornit miercuri spre Sînzieni într-un marş paşnic, ca să aprindă o lumânare în amintirea motociclistului Sebestyén Attila din Sovata, mort în accidentul de duminică, 10 august şi pentru însănătoşirea tânărului maltratat cu brutalitate de rudele fetei rănite în accident.
Cei 500 de motociclişti au răspuns apelului lansat luni seara pe facebook, pentru participarea la un marş civilizat, paşnic în memoria colegului lor decedat. Ei acuză autorităţile de „lipsă de implicare în soluţionarea acestui caz de linşare în public”, potrivit Gândul, dar menţionează şi faptul că motocicliştii au fost opriţi, legitimaţi şi percheziţionaţi în prima comună la ieşire din Odorheiu Secuiesc. La fel au fost trataţi şi membrii convoiului ce veneau dinspre Miecurea Ciuc. Ajunşi la faţa locului ei au aprins zeci de lumânări în faţa casei unde colegul lor şi-a pierdut viaţa. Avertizaţi parcă, duminică seara cartierul a fost părăsit de romi. Doar o bătrânică a ieşit lăcrimând din casa vecină celei în faţa căreia s-a întâmplat nenorocirea. Se spune că bătrânica a fost cea care a spălat cu apă faţa motociclistului accidentat.
Linşaj, puţin spus
Acum lini;te și paceCuvântul „linşaj” nu li se pare exagerat motocicliştilor. Ei susţin că prietenul lor a fost ucis cu bestialitate de rudele şi vecinii minorei, care au lovit-o şi pe prietena motociclistului, rănită şi ea în accident.
Un motociclist, pe nume Csaba din Miercurea Ciuc, susţine că a ajuns cu puţin timp după producerea accidentului. Unii dintre cei care au fost de faţă au afirmat că după ce bărtânica i-a spălat faţa accidentatului, mai mulţi locuitori din zonă l-au maltratat pe Sebestyén Attila şi pe pasagera acestuia.
Un al doilea motociclist, care oprise între timp la locul accidentului, a fost şi el înjunghiat de două ori, pe la spate, de unul dintre agresori şi se află acum, în stare gravă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, acolo unde este internată şi fetiţa de 11 ani.
„N-am venit să facem scandal”!
Sătenii din Sânzieni, în marea lor majoritate maghiari, nu-şi ascundeau satisfacţia văzând coloanele de motociclişti, sperând că cineva are să le dea o lecţie romilor, cât timp autorităţile nu iau nicio măsură. Numai că romii şi-au părasit locuinţele duminică seara, iar motocicliştii nu au venit ca să facă scandal. Fără niciun avertisment unii săteni au vrut să dărâme gardul şi să dea foc coşmeliei unde a avut loc accidentul. Nu au apucat să scoată doar câteva uluci că au şi apărut în pas alergător jandarmii, împânziţi din vreme în toată comuna, care i-au potolit fără multă vorbă şi s-au aliniat în faţa casei împiedicând alte strcicăciuni.
„Ce ne-a făcut să venim aici? Simplu: lipsa de interes şi de implicare adevărată a autorităţilor în soluţionarea acestui caz, aşa cum a fost el, autorităţile având din primul moment martori şi relaţii despre ceea ce s-a întâmplat. Şi nu mi se pare corect ca noi, cei care plătim taxe şi impozite şi ne vedem de treburile noastre, să nu avem drepturi”, a explicat Nelu Brindea, preşedintele Uniunii Cluburilor de Motociclişti din România (UCMR). „Această acţiune e un semnal de alarmă pentru autorităţi că aşa nu se mai poate, că prea s-a întins coarda cu populaţia de genul acesta. Altfel, în curând, va trebui să înfiinţăm noi Asociaţia Minorităţilor Române din România, ca să ne apărăm drepturile!”
După ce a ajuns şi cea de a doua coloană, după o repriză de vacarm al motoarelor turate
la maximum, liderul motocicliştilor a anunţat la portavoce: „N-am venit aici să facem scandal sau să ne răzbunăm, ci fiindcă suntem întristaţi că ne-a murit un prieten. Şi nu e problema noastră dacă dumneavoastră (localnicii din Sânzieni, n red.) aveţi necazuri cu ţiganii, noi am venit cu intenţii paşnice şi nu ca să perturbăm ordinea publică!”.

Erika MÃRGINEAN

Gál Csaba, „aproape martor ocular”
„Am ajuns la 15-20 de minute după acident, deja Salvarea era aici. Motociclistul a mai trăit 10 minute, după aia i-au dat cu toporul în cap. Ce de-al doilea motociclist, care era la vreo 200 de metri în spatele lui, după ce a coborât de pe motor şi s-a aplecat să-i dea ajutor, a venit un ţigan de vreo 50-60 de kile, la bustul gol, şi a ţipat la el, că acum o să întorc cuţitul în tine şi l-a înjunghiat de două ori. Asta ştiu de la prietena sa, care deja poate să comunice cu autorităţile. De două ori l-a înţepat în spate, apoi fata a vrut să sune la 112 şi a lovit-o şi pe ea, tot din spate. Dar au dat şi în fata care era căzută de pe motocicleta cu accidentul, am vorbit cu o babă de aici care mi-a zis că plângea sufletul când vedea cum dădeau în ea cu bâte, cu sape, cu toporul, cu scânduri, plângea şi ţipa la ei să n-o mai lovească. Pe fata care era pe motocicletă în spatele celui omorât, prietena lui, au bătut-o ţiganii aşa de rău că are splina, ficatul şi rinichii rupţi, de la bătaie, nu de la căzătură. Acum e internată la spital la Sfântu Gheorghe şi nu se ştie dacă scapă. Iar cel înjunghiat a primit două lovituri de cuţit atât de adânci că i-au perforat un plămân. Din ce ştim noi, au fost vreo 100-150 de ţigani care s-au adunat la accident, dar care dintre ei i-a atacat pe cei doi şi pe prietenele lor nu se ştie!”

Csabi şi atât
„Autorităţile au venit foarte repede, după ce s-a dat la 112 un anunţ de linşare în public. Dar au venit numai 4 jandarmi, doi aici şi doi acolo. Dacă noi ridicăm un sat secuiesc, în cinci minute apar cinci camioane pline cu jandarmi şi în zece minute sunt chemaţi toţi să dea declaraţii şi sunt împărţite amenzi la toată lumea, câte cinci milioane. Aici a fost o linşare în public, dar poliţia n-a întrebat pe nici un ţigan nimic, abia în următoarea zi a început să-i întrebe. Motociclistul înjunghiat e în pericol şi mi-a trimis vreo 20 de SMS-uri doar azi că îi e frică, pentru că fetiţa accidentată e internată tot acolo (la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, n.n.), la doar câteva camere depărtare. Şi oricând poate să apară părinţii şi rudele fetei, iar el e imobilizat acolo, nu poate să vorbească şi să se mişte şi nu e păzit de nimeni. În primul rând, trebuie apărat el, fiindcă s-a văzut cum stă treaba cu barbarii ăştia!”, a declarat motociclistul pentru Gândul.

Patru suspecţi reţinuţi
Poliţiştii covăsneni au anunţat identificarea şi reţinerea a patru dintre agresori, cu vârste între 25 şi 52 de ani, suspectaţi că l-au atacat, lovit şi înjunghiat pe cel de-al doilea motociclist, precum şi că ar fi bătut-o cu sălbăticie pe prietena celui decedat. Indivizii au fost duşi la Parchetul Tribunalului Covasna, urmând ca, după audieri, procurorii să ceară dacă va fi cazul, arestarea lor preventivă. Joi, unul dintre suspecţi, un tânăr de 27 de ani din Sânzieni, judeţul Covasna, a fost reţinut, fiind suspectat că l-a înjunghiat pe motociclistul care se oprise în localitate pentru a acorda ajutor unor persoane implicate în accident. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Nicoleta Marin, a declarat, joi, că un tânăr considerat principalul suspect în cazul înjunghierii unui motociclist care se oprise să ofere ajutor după un accident, a fost reţinut, miercuri seară, pentru 24 de ore. (Sursa Szekelyhon şi Gândul)

Comentează cu Facebook