ALTER-NATIVE, prima ocazie de a participa la un festival internaţional pentru mulţi creatori de film din România

gasparik_mti

Directorul artistic al celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, Attila Gasparik, a declarat luni că manifestarea care se va derula la Târgu Mureş în perioada 2-6 noiembrie a fost de-a lungul anilor prima ocazie de a participa la un festival internaţional pentru creatorii de film din România.

‘După 24 de ani încercăm să continuăm un festival – când l-am conceput voiam să oferim o alternativă la acea viaţă cinematografică din anii 90. (…) În 24 de ani s-au întâmplat multe lucruri, ani de zile nu a existat un cinematograf la Târgu Mureş, în acest oraş cinematografia este un copil vitreg al culturii, fiindcă dacă ne gândim bine avem mai multe săli la marginea oraşului, una în centru, nu mai există obiceiul de a chiuli de la şcoală şi a intra la cinema pentru că dimineaţa nu mai rulează filme. Acest oraş cândva în 90 avea 7 cinematografe, acum are unul în oraş (…) Suntem cel mai longeviv festival din România, niciunul nu a putut să supravieţuiască atât de mult. Când în anii 90 am vrut să facem o alternativă a vieţii cinematografice şi să oferim creatorilor de film de la noi posibilitatea să participe la un festival internaţional. Şi pentru foarte mulţi creatori din România, ALTER-NATIVE au fost prima ocazie de a participa la un festival internaţional’, a arătat Gasparik la o conferinţă de presă.

Acesta a spus că la Târgu Mureş au participat în studenţie, printre alţii, Radu Jude, Alecu Solomon, Cristian Mungiu, Cristi Puiu, care ‘azi dau tonul la cântec în toată Europa’.

Gasparik a arătat că în acest an au ajuns la Târgu Mureş, pentru etapa de preselecţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, 751 de filme de pe cinci continente şi că în ciuda faptului că manifestarea este cea mai longevivă de acest fel din România, autorităţile locale oferă un sprijin sumar, astfel încât cel mai mare sponsor este Ministerul Culturii, care a oferit 30.000 lei.

Organizatorul principal al Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, Sipos Levente, a spus că participanţilor li se va oferi un program ‘deosebit de interesant’, în prezenţa unor regizori importanţi de film de lung metraj.

Din cele 751 de filme înscrise pentru cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, juriul de preselecţie a decis intrarea în concurs a 47 de pelicule din 17 ţări. Din totalul de 47 de filme selectate pentru a intra în competiţie, 27 sunt de filme de ficţiune, 12 animaţii, 4 filme documentare şi 4 filme experimentale.

‘În comparaţie cu anii precedenţi, programul de concurs de anul acesta este puţin mai scurt. Pe parcursul a celor aproximativ 10 ore de competiţie, spectatorii vor putea vedea filme care au participat în programul de concurs al Festivalului de la Cannes sau din alte festivaluri de renume. Este şi cazul filmului ‘Zero’, pe care Ridley Scott şi Michael Fassbinder îl semnează ca producători şi care îl are în rolul principal pe Ryan Eggold, actorul care interpretează unul dintre cele mai importante roluri secundare din serialul Lista neagră. Un alt film important din competiţie este scurt-metrajul cu titlul ‘Love’, noua animaţie semnată de Bucsi Réka, cea care cu doi ani în urmă a intrat în competiţia pentru premiul Oscar’, au precizat organizatorii.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE va prezenta şi o serie de lungmetraje maghiare, prin care vor fi comemorate evenimentele din octombrie 1956, la 60 de ani de la Revoluţia anticomunistă. Cu această ocazie vor putea fi vizionate o serie de pelicule, precum ‘Tuse Convulsivă’ de Gárdos Péter, ‘Domnul profesor Hannibal’ de Fábri Zoltán, ales în anul 2000 prin votul secret ai criticilor de film din Ungaria printre cele mai bune 12 filme maghiare ale secolului trecut, şi ‘Iubire’ de Makk Károly, care a fost prezentat din nou în anul 2016 la ediţia a 69-a al festivalului de la Cannes, în cadrul programului Cannes Classics în care s-au proiectat variantele restaurate ale celor mai importante pelicule clasice.

De asemenea, pe parcursul festivalului este programat şi filmul de debut al lui Horváth Lili, ‘Născută miercuri’, care a câştigat premiul pentru cel mai bun film din programul de concurs ‘East of the West’ la ediţia a 50-a al Festivalului Internaţional de Film din Karlovy Vary, şi câştigătorul premiului criticilor de film FEDEORA. La Târgu Mureş vor mai rula filme precum ‘Minotaur’ de Tolnai Szabolcs, ‘Aproape toate sufletele de-aici’ de Igor & Ivan Buharov, toţi trei făcând parte din juriul festivalului.

Printre proiecţii se mai regăsesc ‘Mama şi toţi ţăcăniţii din familie’, o coproducţie Ungaria-Germania-Bulgaria, de Fekete Ibolya, ‘Nu vă daţi jos pantofii’, noul film al lui Hajdu Szabolcs, care a primit anul acesta Globul de Cristal, marele premiu al festivalului internaţional de film de la Karlovy Vary, ‘Gândeşte-te la mine’ de Kern András, ‘Sieranevada’ de Cristi Puiu, ‘Inimi cicatrizate’ de Radu Jude, ‘Miracolul de la Tekir’ de Ruxandra Zenide.

Partenerii Festivalului sunt Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, iar printre finanţatori se regăsesc Ministerul Culturii, Guvernul – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Municipiului Târgu Mureş, Ministerul Tineretului şi Sportului, Fondul Bethlen Gábor şi Fundaţia Communitas.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.