Apariția unor modificări în Codul Silvic va scumpi lemnul

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva atrage atenția asupra unui posibil blocaj pe piața lemnului, inclusiv posibile riscuri în asigurarea lemnelor de foc pentru populație, din cauza aplicării unei modificări din Codul Silvic.MApa
Prin aceste modificări, Romsilva trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată.
Romsilva a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii și cu peste 600% prin intermediul prestării de servicii.
Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piață a scăzut în primele patru luni ale anului față de perioada similară a anului trecut.
Romsilva apreciază că, în lipsa unor masuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat un volum important de masă lemnoasă.
De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piață, pot interveni majorări de prețuri, din cauza cererii mari și a ofertei scăzute.
În județul Mureș, acestor probleme li se adaugă faptul că jumătate din lemnul exploatat este din rășinoase, specii care nu sunt bune pentru lemn de foc.

 

Redacția

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.