Au început să apară din nou urşii în localităţi; la Ogra au fost ucise 11 oi
Au început să apară din nou urşii în localităţi; la Ogra au fost ucise 11 oi

Au început să apară din nou urşii în localităţi; la Ogra au fost ucise 11 oi

Seful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că începând din data de 15 februarie în judeţ au început să apară din nou urşii în localităţi şi în gospodăriile populaţiei şi numai în ultima săptămână au fost ucise 11 oi pe raza comunei Ogra.

„În acest an, începând cam din data de 15 februarie au început să apară din nou urşii în localităţi, la gospodăriile oamenilor. Până în momentul de faţă avem opt pagube create de urs şi avem o cerere pentru obţinerea derogării pe cotă de intervenţie pe fondul de vânătoare Giuluş, care a fost depusă astăzi. Mâine (joi, n.r.) va primi procesul verbal de la noi şi de la Garda de Mediu, apoi poate să îl înainteze la Ministerul Mediului pentru obţinerea derogării pentru extragerea sau relocarea ursului. După obţinerea derogării noi eliberăm autorizaţia de mediu pentru recoltarea sau mutarea acestui urs, depinde ce primeşte de la minister. Anul trecut au fost recoltaţi 13 urşi şi am avut nouă urşi morţi în accidente auto şi feroviare”, a arătat Dănuţ Ştefănescu.

Potrivit APM Mureş, ultimul caz în care ursul a atacat de mai multe ori în ultima săptămână a fost în comuna Ogra, iar numărul total de oi ucise este de 11.

„În legea de completare a Legii vânătorii, care a apărut anul acesta, se prevede că până în 15 mai trebuie să se aprobe cotele de intervenţie şi cotele de prevenţie, ultimele fiind o noutate. Vom vedea când se va scoate ordinul cum va fi, noi sperăm ca aceste cote preventive să prevadă un număr cât mai mare de urşi, mai ales pentru zona de câmpie, fiindcă aici avem urşi care nu au habitatul lor. La munte au acest habitat, dar la câmpie sunt mulţi urşi care stau pe câmp. Cota de intervenţie, ca şi acum, se dă la cerere, adică pentru un urs care face pagubă faci cerere. Cota de prevenţie ar trebui să fie o cotă care să prevină toate aceste lucruri. Cum se va da, încă nu ştim”, a declarat Dănuţ Ştefănescu.

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a convocat, miercuri, o şedinţă a grupului de lucru pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de prezenţa animalelor sălbatice, în special a urşilor, în localităţile din judeţul Mureş.

„La întâlnire au luat parte atât instituţiile care asigură siguranţa cetăţenilor în astfel de situaţii, cât şi cele de mediu, reprezentanţii vânătorilor şi alte entităţi cu atribuţii directe în această direcţie. În urma discuţiilor purtate, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş va transmite o adresă către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin care se va solicita aprobarea cotelor de prevenţie la urşi, pentru a reduce riscul apariţiei pagubelor şi accidentelor. Totodată, dacă urşii apar în localităţi se recomandă apelarea numărului unic de urgenţă 112, pentru ca autorităţile să intervină pentru îndepărtarea animalului sălbatic. De asemenea, atunci când urşii provoacă pagube, gestionarii fondurilor de vânătoare trebuie să întocmească o cerere de derogare pe care să o depună la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş. În urma acestei cereri se vor respecta procedurile în vigoare pentru primirea autorizaţiei de recoltare/relocare a animalului sălbatic care provoacă pagube”, a arătat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, într-un comunicat de presă.

Prefectura Mureş a precizat că autorităţile din judeţ sunt gata să intervină în situaţii de urgenţă provocate de apariţia urşilor în localităţi, respectând întocmai legea şi procedurile în vigoare. AGERPRES