Autostrăzile la raport. Kilometri de promisiuni, s-a ales praful de ele

În perioada 2015-2017, doar 45 de noi kilometri de autostradă au fost deschiși circulației. Asta reprezintă a cincea parte din cei 250 de kilometri promişi de cele trei guverne. În total, s-au cheltuit aproximativ 300 de milioane de euro.

Cei trei miniştri ai Transporturilor din ultimele 12 luni au umplut cu speranţă sufletele şoferilor români promiţând, unul câte unul, sute de kilometri de autostradă finalizaţi. Fostul ministru tehnocrat al Transporturilor, Sorin Buşe, anunţa, în decembrie 2016, că anul acesta se vor inaugura circa 150 km de autostradă. Mai exact, era de aşteptat să se deschidă traficul pe cei 70 km de autostradă între Sebeş şi Turda, încă aproximativ 50 km de autostradă între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş, 8,7 km de şosea la patru benzi între Gilău-Nădăşelu, porţiuni din lotul 2 Lugoj-Deva şi ultimii kilometri de autostrada Bucureşti-Ploieşti. Toate acestea, în condiţiile în care, în 2016, nu s-a inaugurat niciun kilometru de autostradă.

Imediat după această asumare îndrăzneaţă, noul ministrul al Transporturilor, de această dată numit de PSD, Răzvan Cuc, are un moment de sinceritate şi spune: „Nu promit niciun kilometru de autostradă“.

A revenit cu o explicaţie în luna februarie în care se contrazice singur şi anunţă ferm că anul acesta vor fi inauguraţi 90 km de autostradă. „Vom deschide cei 15 km din lotul 2 Lugoj-Deva, apoi loturile 3 şi 4. Între Sebeş şi Turda, se deschid traficului loturile 3 şi 4, cât şi ultimii kilometri din autostrada Bucureşti-Ploieşti. De la sfârşitul acestui an, în afară de mici porţiuni, vom circula pe autostradă între Sibiu şi Nădlac“, preciza, într-un interviu acordat revistei Capital, Răzvan Cuc.

Câteva luni mai târziu, cade guvernul condus de Sorin Grindeanu, Răzvan Cuc rămâne la butoane. La fel de sigur pe el, îşi păstrează declaraţiile şi promite, a doua oară, 90 de kilometri de autostradă inauguraţi până în luna decembrie.

Pământul e de vină

Suntem la finalul octombrie şi, până azi, s-au inaugurat abia 15 kilometri de autostradă. Între timp, ministrul Cuc a fost dat afară din guvern tocmai pentru nerealizări. Dar visurile oficialilor guvernamentali s-au risipit încă din vară, când s-au surpat terasamentele pentru două proiecte de autostradă. Prima s-a întâmplat pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva. Mai exact, terasamentul s-a surpat pe o lungime de 70 de metri şi o lăţime de 11 metri. O altă alunecare de teren, în judeţul Cluj, pune sub semnul întrebării inaugurarea lotului 4 din Autostrada Sebeş – Turda. La începutul anului, oficialii guvernamentali au promis că vor inaugura şi lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva şi ultimii km din autostrada Bucureşti-Ploieşti. În prezent, cele două proiecte sunt finalizate în proporţie de aproximativ 65%.

Mai multe detalii aici.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.