Balul Însuraților, ajuns la ediția a șaptea

Afis_presaChemători din zona Reghin vă poftesc la cea de-a VII-a ediţie a evenimentului cultural tradiţional Balul Însuraţilor, unic în ţară prin amploare şi desfăşurare, al cărui gazdă este, an de an, familia deputatului Gliga Vasile Ghiorghe.

Lătureni şi chizăşi întâmpină în sala de bal peste 1200 de oameni în port popular autentic, scos din lada de zestre. Oaspeţii îşi vor prezenta portul, jocurile şi datinile specifice zonei, dar şi ansamblurile, rapsozii, meşterii şi creatorii populari de pe Văile Mureşului, Gurghiului, Beicii, Reghin, Sovata, Tg. Mureş, Sibiu, Luduş, Cluj-Napoca, Turda, Bistriţa, București, Maramureș, Banat.

Sâmbătă, de la ora 18:00 şi până în zori, şi a 2-a zi, duminică, de la ora 14:00, se vor juca la Balul Însuraţilor „De-a lungul”, „Bătuta”, „Roata”, „Învârtita”, pe muzica a peste 20 de solişti din împrejurimi și a unor oaspeți de onoare.

În casa țărănească, cu toate obiectele specifice satului românesc, se cos costume populare, se toarce și se țese la o șezătoare. Sunt expuse păretare, covoare, ștergare, costume populare, toate tesute manual, farfurii, fotografii vechi din zona noastră, carte veche, icoane, carti – monografii sau poezie, semnate de cei care participa la bal.

Sunt foarte diferite vârstele celor care ne onorează cu prezența, de la tineri căsătoriți, până la octogenari, mândri de portul lor, mândri de perechea cu care și-au petrecut decenii din viață. Participanţii trebuie să fie îmbrăcaţi în costume autentice populare, specifice zonei natale, să fie iubitori de tradiţie şi mâncăruri româneşti tradiţionale.

Dumitrita Gliga

Comentează cu Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.