Cât teren agricol deţin străinii în judeţul Mureş

Estimările jucătorilor activi în domeniul agricol indică faptul că străinii dețin circa 20-30% din suprafața totală de teren agricol a țării. Totuși, la nivel oficial, străinii dețin abia 19.000 de hectare de teren agricol intravilan și extravilan, ceea ce reprezintă un procent de doar 0,3% din suprafața de 6,3 milioane de hectare de teren agricol cadastrat, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Profit.ro de la ANCPI. Spre comparație, în vara anului trecut, datele oficiale arătau că străinii controlează o suprafață de circa 17.000 de hectare, adică cu 11,7% sub situația actuală, în contextul în care suprafața totală cadastrată de la acea vreme era de 5,8 milioane de hectare. Trebuie menționat că terenul înregistrat la cadastru reprezintă circa 42% din suprafața agricolă a țării.

În Mureş ponderea terenurilor agricole deţinute de străini este de 505 hectare la o suprafaţă agricolă cadastrată de 98,042 de hectare.

Brașov este județul în care terenurile agricole deținute de străini au cea mai mare pondere din țară în suprafața agricolă cadastrată a județului. Investitorii străini controlează 1.328 de hectare de pământ din Brașov, echivalentul a 1,21% din suprafața agricolă cadastrată a județului. De altfel, acesta este singurul județ în care procentul depășește 1%.

Totuși, cea mai mare suprafață de teren agricol deținută de străini este în Timiș, unde investitorii au 2.818 hectare, iar acesta este urmat de județul Tulcea, unde strănii controlează 1.700 de hectare, și de Arad, unde investitorii de altă naționalitate au 1.417 hectare. Datele de la cadastru mai arată că străinii dețin circa 21.000 de terenuri agricole, echivalentul a 0,3% din numătul total de imobile cadastrate la nivel național. Străinii dețin oficial cele mai multe terenuri în Brașov și Ilfov, adică aproximativ 1.800 de loturi, urmate de județele Timiș, cu circa 1.700, și Dâmbovița, cu 1.200, număr similar cu cel din Tulcea.  

Terenuri agricole detinute de straini
Infogram

Sursa: Profit.ro

Comentează cu Facebook