fbpx

Ce avem noi aici?

Cu această întrebare, rostită pe un ton ce trăda curiozitatea, milițianul își începea relatarea de la locul unor accidente, petrecute pe drumurile publice din oraș. „Circul mult”, era explicația lui la justificata întrebare, cum de ajunge printre primii la evenimentele rutiere.

Părea un om sensibil, un as al volanului, preocupat de respectarea regulilor de circulație. Videoclipurile semnate cu  pseudonimul agentului de circulație creșteau accesările pe orice site ar fi fost publicate.

Lipsind o perioadă din spațiul virtual, omul nostru a reapărut în cel mai scandalos mod posibil. Ați ghicit: mă refer la acțiunea micilor secuiești!

Dacă în cazul  evenimentelor de pe  drumurile publice a știut să editeze filmările credibil, la obiect, la Odorheiu Secuiesc a eșuat lamentabil.

Subiectul a fost mediatizat mult mai mult decât ar fi meritat, deși se mai găsesc „nou-născuți” cărora le-a scăpat făcătura, nu am să revin asupra lui.

Aș vrea în schimb să-mi exprim mirarea față de reacția unor persoane pe care le-am considerat mult prea înțelepte, decât să se lase induse în eroare de o asemenea provocare grosolană.

Cum e posibil așa ceva? Vezi, auzi și-ți sare-n ochi, că ceva nu pușcă. Și totuși: s-o huiduim pe vânzătoare. S-o punem la zid! Cum îndrăznește? În țara mea (care întâmplător e și al ei).  Aaașaaa ceeevaaaa!

Și spiritele se aprind, comentatorii se iau la harță, s-ar ciomăgi chiar, dacă n-ar sta monitoarele între ei. Fiecare își apără adevărul. Din adevăr în adevăr se îndepărtează de tema discuției, de uită până și din ce s-au încins așa.  Ura le întunecă judecata… Pe motive etnice? În secolul XXI?

De data asta nu găsesc scuze pentru niciunii dintre beligeranții virtuali. Le-aș sugera totuși să se gândească un pic: fiecare dintre noi am venit fără voia noastră pe acest pământ. Nu are importanță cine a fost primul, nu contează cine va fi ultimul. Am venit pe rând, poate că vom pleca la fel. Suntem aici pentru un „sejur all inclusive”, pe care ar trebui să-l facem dacă nu de neuitat, măcar acceptabil pentru toți.

Alb, galben sau negru, mic sau mare, scund sau înalt, slab sau gras, vorbitor de o limbă sau de alta, toți suntem niște trecători, unii mai grăbiți, alții mai puțin grăbiți. Nimeni pe lumea asta nu și-a luat cu el în lumea de dincolo averile, oricât de bogat și puternic ar fi fost câtă vreme a făcut umbră pământului. Nimeni nu s-a întors încă să vadă cine-și bate joc de averea lăsată moștenitorilor.

Și atunci… la ce bun vă amărâți zilele cu tâmpenii? Să nu-mi veniți că n-am înțeles, că e vorba de patriotism și de astea! Nu poate fi vorba de patriotism când se lucrează de mântuială, se distruge mediul, se fură ca în codru… E doar egoism și prostie. Analfabetism funcțional.

Ce avem noi aici?

Erika MÃRGINEAN 

Comentează cu Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Punctul

FREE
VIEW