Centru de recuperare psihomotorie pentru copii cu vârstă mică “Micii Eroi”

“Întemeietorii acestei asociații suntem noi, părinţii, Ancuța și Marius Vitan și prietena noastră, Mirela Moldovan”, aflăm din scrisoarea Ancuţei Tăbărean Vitan.

“Scopul principal al Asociației “Micii eroi” este înființarea unui centru de recuperare psiho-motorie pentru copiii de vârstă mică (0-7 ani), copii care, printr-o diagnosticare corecta si timpurie, tratare, urmărire temeinică de către kinetoterapeuți, psihologi, logopezi își pot depăși infirmitățile și se pot recupera, uneori, în totalitate.”, am citat din scrisoarea pe care v-o prezentăm mai jos în întregime:

Dragii mei,

De azi, 6 martie 2017, Asociația “Micii eroi” este încadrată în profilul asociațiilor non profit!
Asociația “Micii eroi” are forma legala, dar în primul rând are trupul și sufletul gemenilor mei, Gruia și Vladimir.Ii știți deja: gemeni născuți prematur in august 2014, ambii certificați cu handicap grav….Dar una peste alta, luptători și eroi care au trecut prin două operații cardiace, trei operații pe creier, o operatie cu laser la ochi pentru retinopatia prematuritatii, hernie inghinala bilaterala corectată chirurgical, hipoacuzie(surditate) protezată cohlear, zeci de crize epileptice a câte 40 minute una, internări în sectiile de pediatrie, O.R.L, cardiologie, terapie intensivă timp de un an si jumatate

Întemeietorii acestei asociații suntem noi, parintii , Ancuța și Marius Vitan și prietena noastră , Mirela Moldovan.

Motivul acestei întemeieri este îmbrățișarea ideii de iubire totala pentru copiii speciali, fie că sunt ai mei sau ai altor părinți cu astfel de copii.

Scopul principal al Asociației “Micii eroi” este înființarea unui centru de recuperare psiho-motorie pentru copiii de vârstă mică (0-7 ani), copii care, printr-o diagnosticare corecta si timpurie, tratare, urmărire temeinică de către kinetoterapeuți, psihologi, logopezi își pot depăși infirmitățile și se pot recupera, uneori, in totalitate.

(Scopul centrului de resurse și intervenție timpurie este unul foarte complex și voi reveni periodic cu adăugări )

Din păcate, județul Mureș nu dispune de un astfel de centru de recuperare timpurie (există o fundație, dar eu cu doi copii cu handicap grav încă nu am primi răspuns că am fi primiţi acolo). Și astfel, de doi ani si jumătate ducem o bătălie financiară pentru a ne recupera copiii.

Inițial am făcut- o pe cont propriu, plătind kinetoterapeuți să vină acasă, însă de trei luni sunt plecată cu ei la un spital de stat de recuperare medicală din județul Bihor: trei săptămâni în spital, trei săptămâni acasă, trei săptămâni în spital, trei acasă…Și tot așa…O viață!

Centrul de recuperare psiho-motorie motorie din Târgu Mureș ar avea un impact pozitiv atât asupra micilor suferinzi, cât și asupra familiilor lor. Experiența mea într-un spital de recuperare de stat este una chinuitoare: am fost spitalizată cu zece suflete într- un salon, fără chiuvetă sau priza în salon, baie în capăt de hol și trai la comun cu copii/adolescenți suferind de boli grave, paralizii cerebrale, retard psihic grav, crize de epilepsie, toate trăite pe viu și la comun.

Multi v-ați oferit ajutorul punerii temeliei acestui centru: o puteți face gratuit, donând 2% din venit în cazul persoanelor fizice (formularul 230 completat cu datele asociației și ale dvs, semnat și depus la Finanțe), dar și 20% din impozitul pe venit în cazul firmelor…si nu în ultimul rând, un SHARE acestei poveşti!

În cazul în care credeți că Statul român are grijă de copiii cu nevoi speciale, vă voi șoca cu nişte calcule scrise cu sânge rece:

Gruia (diagnostic: paralizie cerebrală, tetrapareză spastică, hidrocefalie cu shunt ventriculo-peritoneal, strabism convergent)- COSTURI:
3 săptămâni la Centrul de recuperare” Mihai Neşu “ Oradea cu un costum terapeutic unic în România – Therasuit: 1800 lei sesiunea (din4 în 4 luni, o viață!)
Chirie 1 lună în Oradea pentru acest tratament: 200 euro (centrul nu oferă cazare si alimente in timpul terapiei de 3 săptămâni)
Ședințe zilnice de kinetoterapie: 50 lei ședința
Ședințe de logopedie: 50 lei ședința
Terapie ocupațională pentru captarea atenției, acuratețea mișcărilor: 50 lei ședința
Ochelari pentru strabism: 400 lei
Cărucior special pentru susținerea coloanei vertebrale: 500 lei

Vladimir (diagnostic : hipoacuzic implantat cohlear)COSTURI:
Baterii pentru dispozitivul extern al implantului cohlear: 300 lei / luna
Cabluri și dispozitive pentru fixare pe ureche: 150 euro
Logopedie zilnică: 50 lei/ședința

Cu sinceritate, eu nu am făcut calculul total pentru că mintea mea de filoloagă nu face faţă la atâtea zerouri, iar sufletul meu de mamă nu mai vrea să aibă nopți albe.

Venitul părinților de copii speciali este unul de asistent personal: 1000 și un pic+ alocația dublă+ încă 100 lei de la vreun serviciu de asistență socială.

Cum ne descurcăm?! PRIORITIZĂM totul, cu multă chibzuială.

Închei, spunându- vă cu onestitate, că acești copii speciali, inclusiv ai mei, nu s-au născut pentru a fi recipientul carității dvs. sau mila concetățenilor. Au fost niște copii doriți și născuți din foarte multă iubire, din sarcina atent monitorizaţă si cu toată speranța că vor fi niște copii viabili.

Până la urmă, contez pe voi, pe prietenii mei, pe prietenii prietenilor mei, pe cunoștințele mele și pe cunoștințele cunoștințelor mele ….Pe voi cei fără putere financiară mare sau notorietate națională ori internațională. 
Astfel că, ajutorul /donaţiile/redirecţionările de venit/sponsorizările pe care ni le oferiți vor fi pentru egalitate de șanse, demnitate și integrare în creșă, grădinița, școală, loc de muncă.

P.S.1. Mai jos, am adăugat un reportaj cu noi realizat de Antena 1 Tg Mureş (puţin mai lung, dar cu imagini emoţionante de la concertul de caritate din 1 februarie 2017)
P.S.2. Anule 2017, la început de an ţi-am spus că vei fi al meu și că te voi personaliza cu acţiuni pline de speranță. Nu mă dezic de tine, deși continui să- mi arunci provocări dureroase, una mai mare decât alta. Dar pentru că sunt și prietenii mei de faţă și simt că am spatele acoperit, îți voi spune: “2017,TE VOI IMBLÂNZI, pe tine și pe anii care îți vor urma!” Ți-o promite o mama de lei, gemeni lei!”

 Asociatia “Micii eroi” din Targu Mures
BANCA TRANSILVANIA
Cont EUR: RO93BTRLRONCRT0383118301
Cont RON: RO43BTRLEURCRT0383118301
CIF: 37152520

EM

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.