Cinci personaje istorice vor trona din 1 Decembrie în Piața Unirii din Luduș

Foto: Șantierul din Piața Unirii

 

 

 

 

 

 

La începutul anului 2018, Administrația publică locală, primarul Cristian Moldovan a anunțat principalele activități de marcare a momentului istoric de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Cea mai importantă acțiune a fost promovarea unei hotărâri a Consiliului local de amplasare a unui ansamblu statuar în Parcul Unirii din Luduș, locul în care a fost anunțată Marea Unire de către participanții la adunarea populară de la Alba Iulia. Acum, în preajma sărbătoririi Centenarului lucrările de amenajare a Pieței Unirii au intrat în faza finală. Consilierul primarului, Liviu Botezan ne-a declarat că cele cinci busturi turnate în bronz au ajuns la Luduș și așteaptă să fie amplasate la locul destinat. „Cele cinci personaje istorice reprezintă pe Mihai Viteazul, Regele Ferdinand I, Regina Maria, Ioan I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, personalități de seamă a istoriei noastre naționale”, spune Liviu Botezan. Valoarea proiectului se ridică la suma de 50.000 de euro și a fost asigurată de firmele TEREOS – Franța, KOMPOTECH – Italia, VITAFOAM – Anglia, AZOMURES – Tîrgu Mureș, așa cum a fost prevăzut în Protocolul de colaborare încheiat între Primăria orașului și Fundația Culturală „Ardealul” reprezentată de Ioan Corla.

Ceremonia de inaugurare a grupului statuar va avea loc sâmbătă 1 decembrie de la ora 14 cu participarea ludușenilor și a unor invitați. Seara la Casa de Cultură se va desfășura un spectacol festiv.

 

Ioan A. Borgovan

 

Comentează cu Facebook