Cultura de zmeură este rentabilă

La sfârşitul lunii august scriam în numărul 697 al săptămânalului „Punctul” despre luduşeanul Florin Mateiu şi despre cultura intensivă a murelor, o afacere mică la început care poate să se dezvolte în viitor. Ajutat doar de tată şi de soţie, tânărul întreprinzător are în cultură şi două soiuri de zmeură şi vrea să introducă încă un soi de mare productivitate. Într-un text de dicţionar, zmeurul este definit ca un „arbust fructifer din familia rozaceelor, înalt până la 2,5 m cu ramuri spinoase, frunze argintii pe partea inferioară, flori albe şi fructe roşii, aromate, comestibile”.

Fructe gustoase şi sănătoase

În medicina naturistă, zmeura este recomandată în cure de slăbire, se spune că previne apariţia cancerului, protejează ochii, combate depresia. Zmeura este benefică şi în cazuri de constipaţie, este eficientă în anemii, creşte fertilitatea şi încetineşte îmbătrânirea tenului. La toate aceste beneficii se adaugă culoarea, aroma şi gustul fructelor aspectoase. Este adevărat că în această vară fructele nu au fost foarte dulci pentru că au fost foarte multe ploi în perioada maturizării fructelor, dar Florin Mateiu speră că recolta anului viitor va fi mai bogată, iar fructele mai voluminoase.

Acum, soiurile Tulameen (Canada) şi Polka (Polonia) au intrat în programul de întreţinere şi de pregătire a ciclului următor de vegetaţie.

Chiar dacă este dotat cu freze pentru lucrat pământul şi alte utilaje, Florin Mateiu trebuie să facă eforturi deosebite pentru efectuarea arăturii într-un sol „betonat” de arşiţa ultimei perioade.

Ca o noutate este intenţia de a aduce un soi nou, Veten (norvegian) cu o fructificare foarte timpurie, după 10 iunie, cu lăstari de 1,5-2 m susţinuţi de spaliere. Cu aceste trei soiuri în cultură, Florin Mateiu va fi ocupat tot timpul în anul următor. Este o muncă grea, dar plină de satisfacţii de tot felul.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook