Delgaz Grid: Explozia de la Voiniceni, urmare a unei manevre greşite efectuată de personalul şcolii

Explozia produsă miercuri, la şcoala generală din Voiniceni, care s-a soldat cu rănirea unui adult şi a unui elev, a avut loc din cauza unei acumulări de gaze naturale la focarul sobei de teracotă, ca urmare a unei manevre greşite efectuată de către personalul şcolii, a anunţat furnizorul de gaz metan.

“Astăzi, în jurul orelor 8.20, Dispeceratul de Urgenţă al Delgaz Grid a fost anunţat cu privire la producerea unei explozii în localitatea Voiniceni, la şcoala gimnazială. Echipele de intervenţie ale companiei s-au deplasat de urgenţă la faţa locului şi au luat toate măsurile de siguranţă, fiind totodată sistată alimentarea cu gaze naturale a imobilului. În urma cercetărilor s-a constatat că explozia a avut loc din cauza unei acumulări de gaze naturale la focarul sobei de teracotă, urmare a unei manevre greşite efectuată de către personalul şcolii”, a precizat, pentru AGERPRES, compania Delgaz Grid.

Compania a reamintit consumatorilor să respecte regulile esenţiale pentru utilizarea gazelor naturale în condiţii de siguranţă, în sensul de a manifesta o atenţie sporită la aprinderea arzătoarelor, respectiv, la stingerea flăcării, pentru a nu favoriza acumulări de gaz, apelarea doar la specialişti pentru orice reparaţie, renunţarea la improvizaţii şi la meşterii de ocazie.

“Totodată, atunci când simt miros de gaze naturale în interiorul imobilelor, consumatorii trebuie să ia următoarele măsuri de siguranţă: să stingă toate focurile; să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele; să nu manevreze aparate electronice; să nu aprindă lumina; să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale; să sune imediat la dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid”, a mai arătat compania.

Comandant de Detaşament în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al judeţului Mureş, locotenentul Mihai Gagyi a arătat că în urma exploziei, o femeie de 49 de ani a suferit arsuri de gradul I şi II la nivelul feţei şi un copil de 14 ani are arsuri de gradul I, ambele victime fiind preluate de echipaje de urgenţă şi transportate la UPU SMURD Târgu Mureş.

“În această dimineaţă am fost solicitaţi să intervenim la o explozie care nu a fost urmată de incendiu la o şcoală. Evenimentul s-a produs în jurul orei 8.10, în urma exploziei au rezultat şi două victime, o persoană de 49 de ani, de sex feminin, care a suferit arsuri de gradul I şi II la nivelul feţei şi un copil de 14 ani, cu arsuri de gradul I. Ambele victime au fost preluate de echipajele de urgenţă şi transportate la UPU SMURD Târgu Mureş. Au fost evacuate 6 cadre didactice şi aproximativ 70 de elevi din şcoală. Din fericire nu au existat alte pagube materiale şi nu au existat alte victime. Cauza probabilă pe care noi am stabilit-o în urma evaluării acestei intervenţii a fost o acumulare de gaze. Mai exact, în timp ce doamna a încercat să aprindă focul în teracotă, în urma unei acumulări de gaze a avut loc o explozie din fericire neurmată de incendiu. Din fericire, cantitatea de gaze a fost relativ mică, iar urmările care într-adevăr sunt grave puteau să fie catastrofale”, a declarat Mihai Gagyi. AGERPRES

Comentează cu Facebook